Jurnalul National (Magda Marincovici): Profitati de soarele de martie si aprilie! Ultravioletele ajuta la evitarea depresiei, fixarea vitaminei D, prevenirea osteoporozei

Razele ultraviolete de primavara sunt recomandate pentru acoperirea necesarului de vitamina D, pentru evitarea depresiei si asteniei specifice acestui sezon. Toti trebuie sa profitam de mangaierea discreta a razelor de soare acum, la inceput de primvara, dar mai ales copiii incepand de la cateva luni, varstnicii, persoanele predispuse la depresie etc. Intr-un interviu acordat Le Figaro, Pierre Cesarini, directorul Asociatiei pentru protectia solara, ne recomanda sa profitam de soarele de primavara. Suntem la debutul primaverii, potrivit calendarului astronomic, si razele ultraviolete sunt moderate. Asta inseamna ca nu este necesara aplicarea unei protectii solare. Recomandarea este valabila chiar si in cazul copiilor mici care au pielea extrem de sensibila, spune Cesarini. In opinia acestuia, martie si aprilie sunt lunile cele mai bune pentru a profita de efectul pozitiv al razelor solare in deplina siguranta, chiar daca in unele zone geografice mercurul din termometre poate indica valori estivale. De altfel, temperatura resimtita nu are nimic in comun cu intensitatea razelor ultraviolete, care nu produc caldura.
In legatura cu ce anume determina capacitatea razelor ultraviolete de a ne colora pielea, Pierre Cesarini spune: "Este distanta parcursa de raze in atmosfera cea care determina capacitatea acestora de a ne bronza sau a ne arde pielea. Aerul actioneaza ca un filtru UV. Cu cat distanta parcursa de razele ultraviolete in atmosfera este mai mare, cu atat scade intensitatea si capacitatea lor de a ne bronza. Este ceea ce se intampla cu razele ultraviolete la inceputul si sfarsitul zilei. Este, de asemenea, situatia in care se afla razele ultaviolete in timpul iernii, in emisfera nordica, cand inclinarea axei Pamantului face ca soarele sa fie jos pe linia orizontului. Lumina trebuie deci sa traverseze un strat mai mare ca atmosfera.
Potrivit medicilor dermatologi, vitamina D este esentiala in formarea si consolidarea sistemului nostru osos. Nu intamplator este numita si vitamina antirahitism. Vitamina D asigura transportul calciului si fosforului in corp, acolo unde e nevoie de aceste elemente, asigurand formarea osaturii la copil, reminalizarea acesteia la adulti si preventia unor boli, cum ar fi osteoporoza, la persoanele aflate in pragul batranetii.
In mod normal, 15 - 20 minute de expunere la razele ultraviolete sunt suficiente pentru a lua echivalentul a 1000 U.I de vitamina D. Doza zilnica recomandata este de aproximativ 1020 UI vitamina D. Atentie! Incepand din luna mai, expunerea la soare se va face prin protejarea pielii. "In luna mai, nivelul razelor solare este aproximativ acelasi ca in luna august, chiar daca diferentele de temperatura medii intre cele doua luni pot fi de aproximativ 15 grade Celsius. La 21 iunie (solstitiu de vara), cand avem ziua cea mai lunga din an, razele ultraviolete sunt cele mai puternice, subliniaza Pierre Cesarini.