DeCeNews: Bomba in cazul Becali: Putea scapa cu suspendare. Au vrut sa-l trimita la puscarie

Condamnarea la trei ani de inchisoare cu executare a lui Gigi Becali, in dosarul schimburilor de terenuri cu MapN, a venit in urma contopirii cu pedeapsa cu suspendare primita in dosarul sechestrarii de persoane. Avocata Georgiana Teodorescu spune ca eticheta de recidivist lipita lui Gigi Becali de o parte a presei e gresita. Motivul: cele doua fapte pentru care a fost judecat afaceristul sunt concurente, ambele fiind facute inainte ca Becali sa fi fost condamnat pentru vreuna dintre ele. D-na Teodorescu explica faptul ca decizia de a-i da omului de afaceri din Pipera inchisoare cu executare sau suspendare e o chestiune ce tine de "aprecierea instantei": dupa ce instanta decide aplicarea celei mai mari pedepse, dintre cele doua primite, poate hotari executarea sau suspendarea sub control judiciar. Magistratii au ales prima varianta in cazul lui Gigi Becali.
"Initial, la inceputul lui 2013, Gigi Becali a fost condamnat definitiv la o pedeapsa de 3 ani cu suspendare sub supraveghere in dosarul privind lipsirea de libertatea. In dosarul solutionat in data de 20 mai 2013 Inalta Curte de Casatie si Justitie (Completul de 5 Judecatori) a dispus din nou condamnarea lui Gigi Becali, de data aceasta in dosarul privind schimburile de terenuri dintre acesta si MAPN.
Din punct de vedere procedural, cele doua fapte sunt concurente, adica au fost savarsite inainte ca Gigi Becalisa fi fost condamnat in mod definitiv pentru vreuna dintre ele. Aspectul este deosebit de important intrucat exclude varianta gresit vehiculata prin presa, si anume aceea a recidivei. Gigi Becali nu este recidivist!
Regulile pentru concursul de infractiuni sunt simple: se aplica o pedeapsa pentru fiecare fapta (respectiv, 3 ani pentru lipsirea de libertate si 2 ani in cazul de fata pentru dosarul schimbului de terenuri), se aplica pedeapsa cea mai mare din cele doua (respectiv 3 ani), dupa care se poate aplica un spor (in cazul lui Gigi Becali nu a fost aplicat un astfel de spor), si se determina daca pedeapsa urmeaza a fi executata sau se dispune suspendarea ei. Asta inseamna ca dupa stabilirea pedepsei maxime, de 3 ani, Inalta Curte ar fi avut posibilitatea sa dispuna suspendarea sub control judiciar a lui Gigi Becali, insa nu a facut-o, lasandu-l sa execute pedeapsa aplicata.
Motivul pentru care Gigi Becali sau Adrian Nastase sau Sorin Ovidiu Vantu au executat pedepsele si nu au beneficiat de suspendarea lor (conditionata sau sub supraveghere) tine exclusiv de aprecierea instantei. Ceea ce e cert insa este practica Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru alte infractiuni mai grave, cum ar fi aceea de tentativa de omor:
- Decizia nr. 2619/2011 - tentativa de omor calificat constand in lovituri cu cutitul, 55 de zile de ingrijiri medicale, viata pusa in pericol - pedeapsa cu suspendare,
- Decizia nr. 1228/2010 - tentativa de omor calificat constand in multiple lovituri cu securea in cap si in membre - 30-35 zile de ingrijiri medicale si viata pusa in pericol - pedeapsa cu suspendare,
- Decizia nr. 1257/2012 - tentativa de omor calificat constand in lovitura cu parul in cap - 65 de zile de ingrijiri medicale si viata pusa in pericol - pedeapsa cu suspendare, etc.

Lista poate continua. Exista o ampla si cunoscuta practica judecatoreasca (atat a Inaltei Curti de Casatie si Justitie cat si a celorlalte instante) de pedepse cu suspendare aplicate in cazul unor infractiuni de lipsire de libertate, viol, tentativa de omor, consum/trafic de droguri, vatamari corporale grave, dare/luare de mita, etc. Hotarat lucru, in cadrul acestei societati in care umbla libere toate aceste persoane puse in libertate de instante nu mai era loc pentru inca 3".