Mariustuca.ro: Din cauza calculatorului, telefonului, tabletei, creierul are tot mai des pana de atentie! (Autoare: Magda Marincovici)
Calculator, laptop, telefon. Permanent suntem conectati la retele de socializare, cu telefonul la ureche pentru a primi sau a trimite mesaje. Aceste sunt activitati derulate adesea simultan, ore si zile la rand, de multi, din ce in ce mai multi oameni de diferite varste. In fata acestui fenomen, oamenii de Stiinta trag un semnal de alarma. Creierul omului, saturat de informatii, isi reduce capacitatea de concentrare, avertizeaza Francetv.info. Jean-Philippe Lahaux, directorul de cercetare al INSERM Paris, este unul dintre specialistii in domeniul atentiei la nivel cerebral. El spune ca avem niste mecanisme in creier cu ajutorul carora acest organ, asaltat de informatii, isi permite sa ia cate o pauza. Cand creierul se afla in situatia avalansei de informatii, atunci el, in mod natural, va incerca sa-si abata atentia. Aceste momente vor coincide cu o diminuarea a capacitatii de concentrare a creierului, precizeaza prof. Lachaux. Asa se explica de ce ne trezim ca facem unele actiuni fara a fi neaparat necesar, tocmai pentru ca, astfel, creierul incearca sa-si ia o pauza.
Prin metode specifice, s-a stabilit ca, atunci cand nu suntem concentrati, asta se vede in privirea noastra, stare sugestiv definita prin sintagma a privi in gol.
Pentru reeducarea atentiei copiilor, prof. Lachaux a pus la punct o tehnica speciala. Astfel, in Scolile din Lyon, copiii invata cum sa-si pastreze echilibrul atentional, adica cum sa ramana concentrati Si atenti. Obiectivul tehnicii prof. Lachaux este de a constientiza aceste forte care sunt la originea modului in care creierul are o pana de concentrare si, odata constientizate aceste forte, sa putem sa le controlam la maximum, fiind concentrati o perioada cat mai lunga. Prof. Lachaux a conceput Si o serie de teste pentru a masura nivelul de atentie al copiilor.