ActiveNews: RESPECT pentru libertatea religioasa a altora. Mesajul de solidaritate JE SUIS CHARLIE, combatut pe retelele de socializare de contra-curentul JE NE SUIS PAS CHARLIE
Atacul sangeros asupra redactiei revistei satirice Charlie Hebdo a produs in retelele de socializare o manifestatie spontana de solidaritate cu ziaristii francezi. Sloganul Je suis Charlie (eu sunt Charlie) a ajuns, in doar cateva ore, sa exprime in intreaga lume solidaritatea cu jurnalistii publicatiei satirice Charlie Hebdo, dar si sustinere pentru libertatea de exprimare a presei. Pe retelele de socializare a aparut insa si contra curentul la acest slogan, denumit Je Ne Suis Pas Charlie (Eu nu sunt Charlie), in care majoritatea celor care au postat mesaje deplang moarte jurnalistilor, dar considera ca libertatea de expresie nu are nimic de a face cu ura rasiala si ca revista satirica incalca libertatea religioasa a altora.
Potrivit BBC, in prima ora dupa lansarea acestui hashtag pe Twitter au aparut peste 21.000 de tweet-uri cu #JeSuisCharlie. Imaginea ar fi fost creata de Joachim Roncin, director artistic al revistei Stylist, editia franceza. Ulterior s-a propagat, prin intermediul Internetului, in intreaga lume, din Canada pana in Australia, fiind tweet-uit chiar si in Orientul Mijlociu.
Je suis Charlie s-a mutat din online in lumea reala, mai ales ca mesajul a fost folosit de celebritati din lumea mass-media si chiar de Guy Verhofstadt, seful grupului ALDE din Parlamentul European.
Iata insa ca la fel de rapid a aparut si curentul contrar. Sloganul #Je Ne Suis Pas Charlie. Je respecte les religions des autres! (Nu sunt Charlie. Eu respect relgiile altora) a gasit rapid adepti, conform Huffington Post. Utilizatorii care au postat mesaje cu acest slogan se disociaza de atacul de la Paris, dar denunta linia editoriala a saptamanalului care, prin caricaturile si articolele sale, a luat peste picior toate religiile.
Cat de departe se poate merge in numele libertatii de expresie, spune unul dintre utilizatori.
Nu voi sarbatori privilegiul unei asa zise libertati de exprimare, deghizata in ura rasiala, sustine un alt internaut.
Atacul asupra jurnalistilor de la Charlie Hebdo este un act oribil. Dar Charlie este islamofob, rasist, sexist, scrie un alt adept al sloganului #JeNe Suis PasCharlie
A ucide jurnalisti este o crima. Dar ceea ce prezenta Charlie nu era libertate de exprimare, ci ura si anti islamism.