La targul de la Universitate e mereu multa lume in jurul oalei cu sarmale, la standul celor de la Botiza, Maramures. O portie de sarmale cu mamaliguta costa 5 RON si, daca mai adaugi si un vin fiert, de la alt stand, e perfect!
Am intalnit-o aici pe Iulia Corau, ce poarta costumul maramuresean, cu camasa impodobita cu dantela lucrata de mana si fusta cu vraste rosii, verzi si negre, asa cum au purtat, din veac, mama, bunica si strabunica ei!

Cu acest prilej, Iulia Corau, care se ocupa si de tot ce inseamna mestesug, ne-a raspuns la cateva intrebari, in exclusivitate pentru www.estiri.ro

- Cum este sa faceti sarmale pentru atat de multa lume, in timpul sarbatorilor de iarna?
- Fac sarmale fara carne, cu ciuperci, cu multe legume si cu pasat (este porumbul), care ajuta foarte mult la digestie. Am avut odata invitati niste copii de la o Casa de Copii, iar unul dintre ei a mancat 28 de sarmale! Am stat nelinistita atunci, dar nu pentru calitatea sarmalelor, ci pentru cantitate. Desi mancase atat de multe, nu a patit nimic!
- Cum ati ajuns sa veniti la aceste targuri traditionale?
- Am restaurat razboaiele de tesut din toate zonele tarii, de la Muzeul Satului, de la Muzeul Dumbrava Sibiului si, la Muzeul Taranului Roman, am inceput cu mancare traditionala. Dupa aceea, am obtinut un atestat, ca sarmalele noastre sunt nemaipomenit de bune. Am participat la un concurs de gatit in aer liber cu sarmalele noastre, unde am luat locul I si medalia!
Si eu m-am bucurat foarte mult de acest premiu, pentru ca organizatorii au fost incantati de mancarea noastra.
- Si, in continuare, va ocupati si de obiecte traditionale?
- Da! Acasa, eu lucrez covoare din lana vopsite cu plante. De la bunica mea am invatat aceste lucruri. La 12 ani, cand alti copii se jucau cu papusile, eu ma jucam la razvoiul de tesut!
- Stiu ca ati fost peste hotare cu mancarea traditionala. Unde anume v-ati bucurat de succes?
- In 2007, am fost la Strasbourg cu mancare traditionala si prima data erau reticenti, dar, dupa o luna, au venit la noi sa ne spuna ca nu le vine sa creada ca in Romania exista mancare atat de buna si romani adevarati. Am reprezentat tara cu mare dragoste si la Venetia, la Tel Aviv, la Berlin. Am fost primiti bine peste tot!
- In afara de sarmalutele de post, ce mai aveti la standul din cadrul targului de sarbatori de la Universitate?
- Mai avem si: fasole cu carnati, pomana porcului (care e cea mai cautata acum) si sarmalutele de post si cu carne.
- Ce ingrediente folositi in prepararea sarmalutelor de post, care au asa de mare succes?
- La sarmalutele de post, se folosesc ciuperci, legume, ceapa, morcovi, sare, piper, pasat si orez.