MAGAZIN: Despre supravietuirea omenirii si despre Bigfoot (Autor: DAN D. FARCAS)
- continuare -
Cum ne-ar putea distruge omuletii verzi
Rezultatele cele mai putin atragatoare ar putea aparea in cazul in care extraterestrii ar cauza prejudicii pentru umanitate, fie si printr-un accident. Nepamantenii ar putea veni pentru a ne manca, pentru a ne transforma in sclavi, ori sa ne atace. Dar chiar si fara acestea - asa cum arata raportul - oamenii ar putea suferi fiind striviti fizic sau contaminati de boli aduse de vizitatori. In incidente cu totul nefericite, omenirea ar putea fi chiar complet lichidata, de pilda atunci cand o civilizatie mai avansata dezlantuie din greseala o inteligenta artificiala neprietenoasa, ori efectueaza un experiment catastrofal de fizica, facand o parte a galaxiei de nelocuit.
Pentru a mari sansele de supravietuire ale omenirii, unii cercetatori fac apel la prudenta in trimiterea de semnale in spatiu, si, in special, avertizeaza impotriva difuzarii de informatii privind structura noastra biologica, intrucat acestea ar putea fi utilizate pentru fabricarea unor arme proiectate special pentru vanarea oamenilor. Autorii recomanda asadar ca orice contact cu nepamantenii sa se limiteze la un discurs matematic, pana cand vom avea o idee mai buna despre tipul de inteligenta extraterestra cu care avem de-a face.
Cercetatorii avertizeaza ca extraterestrii ar putea fi ingrijorati daca intalnesc civilizatii care se extind foarte rapid, deoarece acestea pot fi predispuse sa distruga alte forme de viata, pe masura ce se dezvolta. Omenirea, care a dus la disparitia multor specii pe Pamant, este chiar o asemenea civilizatie.
In scenariul extrem, extraterestrii ar putea alege sa distruga omenirea, pentru a proteja alte civilizatii.
- Un atac preventiv ar fi foarte probabil, mai ales in primele faze ale expansiunii noastre cosmice, deoarece o civilizatie devine tot mai dificil de distrus pe masura ce continua sa se extinda. Omenirea intra chiar acum in perioada in care expansiunea sa rapida poate fi detectata de o inteligenta extraterestra, intrucat aceasta expansiune schimba compozitia atmosferei Pamantului, prin emisiile de gaze cu efect de sera, se afirma in raport.
Nepamantenii verzi ar putea evoca daunele pe care omenirea le-a provocat mediului pamantean si sa decida sa ne elimine pentru a salva planeta.
- Aceste scenarii ne dau un motiv pentru a limita cresterea noastra si de a reduce impactul nostru asupra ecosistemelor globale. Este deosebit de importanta pentru noi mai ales limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, intrucat compozitia atmosferica poate fi observata de pe alte planete, scriu autorii.
Dar chiar daca nu am intra in contact cu extraterestrii " spune raportul " scenariile evocate pot ajuta la schitarea traiectoriilor viitoare ale civilizatiei umane, pentru a evita colapsul si a atinge supravietuirea pe termen lung.
(va urma)