MAGAZIN: Despre supravietuirea omenirii si despre Bigfoot (Autor: DAN D. FARCAS)
Oamenii de stiinta traditionali accepta faptul ca in Univers exista si alte civilizatii, dar neaga vehement faptul ca fenomenul OZN, inclusiv ramificatiile sale, ar avea vreo legatura cu civilizatiile nepamantene. Ei se pregatesc in consecinta pentru un eventual contact real cu aceste civilizatii. Cat poate fi de naiva o gandire bazata pe asemenea premise este ilustrata de lucrarea recenta produsa de Seth D. Baum, Jacob D. Haqq-Misra (ambii de la Pennsylvania State University) si Shawn D. Domagal-Goldman, de la divizia de stiinte planetare a NASA. Ei au compilat o lista de situatii plauzibile care s-ar putea petrece in urma unei intalniri nemijlocite cu nepamantenii.
In raportul lor intitulat: Contactul cu Extraterestrii ar fi benefic sau daunator umanitatii? O analiza a scenariilor, cercetatorii impart contactele extraterestre in trei mari categorii: benefice, neutre si daunatoare. Intalnirile benefice variaza de la simpla detectare a inteligentei extraterestre, de exemplu prin interceptarea unui mesaj radio, pana la contacte cu organisme de cooperare care ne-ar ajuta in avansul cunoasterii si in rezolvarea problemelor noastre globale, cum ar fi foametea, saracia si boala.
Un alt rezultat benefic, vazut de autorii mentionati, ar fi triumful umanitatii in confruntarea cu un agresor nepamantean mai puternic, sau chiar interventia salvatoare, in timpul acestei confruntari, din partea unui al doilea grup de extraterestri.
- Intr-un astfel de scenariu, beneficiul omenirii ar sta nu doar in victoria majora morala data de infrangerea unui rival redutabil, dar si in posibilitatea de a obtine tehnologie extraterestra, prin retro-inginerie, scriu autorii.
Alte tipuri de intalniri apropiate ar putea fi mai putin satisfacatoare si sa lase multi pamanteni cu un sentiment de indiferenta fata de viata extraterestra. Extraterestrii ar putea fi prea diferiti de noi pentru a exista o comunicare utila. S-ar putea ca ei sa invite omenirea sa se alature unui Club Galactic, dar cerintele de intrare sa fie prea birocratice si obositoare pentru ca oamenii sa se mai deranjeze cu ele. Contactul ar putea genera chiar neplaceri irecuperabile, cum ar fi - explica raportul - in cazul descris in filmul sudafrican, din 2009, District 9, in care niste creaturi cu infatisarea de creveti sunt pastrate intr-o tabara de refugiati.
(va urma)