In exclusivitate pentru www.estiri.ro, Iosif Niculescu, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie la Medicover Hospital, ne-a raspuns la cateva intrebari.


- Ce riscuri prezinta femeile insarcinate, fie ca aleg sa nasca pe cale naturala, fie ca aleg sa nasca prin cezariana?
- Totul e dificil, e intreaga lista de lucruri rele care se pot intampla: mai citesc doua - trei site-uri, se mai uita la televizor sau mai aud doua-trei povesti cu femei care au murit, mai afla si ca mai doare, pentru ca mama sau bunica lor au nascut inainte de anii '90 sau mai afla ca cineva avea trombofilie si i-a murit copilul si se creeaza niste mituri care te fac receptiv la tot ce e rau. Apoi vine un doctor care zice: Sigur trebuie sa facem o cezariana!
- E mai comod pentru un medic sa-i spuna femeii gravide sa recurga la cezariana?
- Da, sigur ca e mai comod pentru un medic sa recurga la cezariana. Cu forta, nimeni nu iti face o cezariana! Desigur, daca din partea cealalta vezi ca vine o oarecare rezistenta, atunci ori renunti la pacienta cu pricina - ceea ce este in afara spiritului profesional - sau sunt alti medici care au nevoie de pacienta cu pricina si incearca sa o convinga sa faca o cezariana.
- Sa inteleg ca le incurajati pe romance sa nasca pe cale naturala?
- Asta este cheia! Trebuie sa fii onest, ca profesionist ca practicant al acestei meserii si sa-i dai Cezarului ce este al Cezarului. Marea majoritate a femeilor nu au o problema sa nasca pe cale naturala, iar daca o au la limita trebuie macar sa incerce. In pofida vointei pacientei nu poti sa faci nimic, niciodata si nici nu trebuie, dar poti sa o informezi de avantajele, dezavantajele sarcinii si sa cresti rata de responsabilitate si de incredere in actul medical, ca nasterea este monitorizata si ca nu se poate intampla nimic rau. Noi, oamenii, avem o singura datorie inainte de a lua o decizie: sa ne informam!
- In cazul careia dintre sarcini sunt mai mari riscurile: la o nastere pe cale naturala sau la o cezariana?
- In ambele cazuri sunt riscuri: pe de o parte avem de-a face cu o operatie pe burta, cu despicarea abdomenului, cu posibilitatea infectiei, cu posibilitatea trombozei, cu posibilitatea lezarii organelor din vecinatate. Sigur, a scazut imens numarul de posibile complicatii dupa cezariene in ultimii zeci de ani prin progresele noastre, prin anestezie s.a.m.d. Posibile complicatii dpa cezariene sunt rare si atunci e un argument pentru noi toti sa zicem: Merge mai bine sa facem o cezariana! Pana acum, acest argument nu exista. Acum 20 de ani, riscul de mortalitate materna la cezariana era de opt ori mai mare decat la nasterea pe cale naturala. Acum, este numai de doua ori mai mare.
- Dar, inainte de Revolutie, procentul femeilor care nasteau pe cale naturala era mai mare decat acum, nu-i asa?
- In Romania, procentul de nastere naturala era de 90%, iar in Maternitatea Polizu, unde eu am lucrat in acel moment, rata de cezariana era de 4,8%.