Evenimentul Zilei / ROMANIA LUI CRISTOIU. Grecii au dat o lectie Ciocoismului cu care au fost tratati de Marile Puteri europene, in frunte cu Germania (Autor: Ion Cristoiu)
(Continuare)
2. A doua prostie propagandistica gogonata se refera la denuntarea violenta a gestului de a convoca Referendumul.
Am vazut in aceste zile multi politicieni si multi lideri de opinie sustinand ca e o iresponsabilitate sa ceri parerea propriului popor intr-o chestiune atat de importanta precum acceptul conditiilor de austeritate, intrucat singurii in masura sa gandeasca responsabil, in numele Poporului, sunt politrucii, mai precis politrucii ajunsi stabi.
In cazul politrucilor nostri aceasta pozitie nu m-a surprins. Politrucii romani fac mare caz de democratie, de vointa Poporului cat timp aceasta vointa e pe placul lor, al politrucilor. Cand simt ca poporul ii va contrazice, politrucii scot din camara lor cu vechituri teza ca Poporul nu e capabil sa judece de unul singur ce-i bine si ce nu-i bine lui.
Cate decizii vitale pentru soarta Poporului roman - de la taierile de salarii si pensii pana la instalarea de baze straine pe teritoriul national - au fost luate dupa consultarea Poporului roman? Nici asa-zisii lideri de opinie nu ma mira. Tezele lor despre limitele necesare ale democratiei le-am mai intalnit, ca fenomen al rasucirii limbii dupa fund, in campaniile duse de Scanteia din anii stalinisti.
Acum, vazand cine scrie asta, dar mai ales cum se repeta pana si titlurile de la unul la altul mi-am dat seama ca e ordin pe Unitate.
Cum adica in anumite momente democratia trebuie limitata? Poate fi atunci, in anumite momente, limitata si libertatea de expresie? E Alexis Tsipras un iresponsabil? O privire mai atenta asupra politicii sale de dupa venirea la putere arata ca omul e mult mai responsabil decat incearca politicienii nostri sa prezinte.
Cand negocierile cu Creditorii au esuat, Alexis Tsipras a apelat la forma suprema a democratiei:Consultarea poporului prin Referendum.
A dat o lovitura de stat militara?
A pus Binomul SRI-DNA sa-i aresteze preventiv pe toti cei care pledau pentru acceptarea conditiilor puse de Creditorii internationali?
A amenintat ca alunga bazele americane din Grecia?
A amenintat ca iese din NATO si intra in CSI?
Nu. A zis:
- Imi pare rau, dar eu nu-mi pot permite sa accept in numele poporului grec masurile de austeritate propuse de voi. O sa intreb Poporul Grec daca e de acord e cu ele. Daca ar fi fost politician roman, putea sa-si vada de treburi, fara a risca o consultare populara. Detractorii din Romania sustin ca stia rezultatele Referendumului. Nu exista in lumea asta politician la putere care sa fie sigur ca o consultare populara de tipul Referendumului n-ar putea sa-i dea una peste bot. Din acest punct de vedere, prin raportare la ce putea face in postura de castigator al alegerilor, Alexis Tsipras a riscat. Putea foarte bine sa nu convoace nici un Referendum. Daca ar fi fost politician roman si-ar fi vazut de treaba invocand sprijinul electoral dat prin alegerile de la inceputul anului. Putea, fie sa accepte masurile de austeritate cerute de Creditorii internationali, pacalindu-i pe greci, fie sa respinga cu de la sine putere conditiile, invocand mandatul dat de popor prin alegeri.

3. Grecii au spus Nu la Referendum, pentru ca vor sa traiasca pe spatele altora. Grecii au spus Nu la Referendum, pentru ca nu vor sa stranga cureaua. Desigur, in acest Nu intra si respingerea masurilor de austeritate de catre un popor care a suportat timp de 5 ani masurile de austeritate, fara a vedealuminita de la capatul tunelului. Dupa opinia mea, in acest Nu intra si raspunsul la aroganta manifestata de ei de Ciocoii Europei in frunte cu Germania.
Sunt destul de multi politicieni si publicisti occidentali care sustin ca trebuie sa tinem cont si de punctul de vedere al grecilor si nu numai de punctul de vedere al Creditorilor internationali. Pentru a fi siguri ca vor primi banii inapoi, Creditorii internationali, aflati sub puterea Germaniei, cer un salt in masurile de austeritate, pe care le vad drept conditie exclusiva a relansarii economice. Asa au procedat si-n alte parti ale lumii. In cazul Greciei isi spune cuvantul nu numai incapatanarea creditorilor in solutia austeritatii, dar si aroganta de tip Ciocoi ai Europei. Ajunsa putere de seama in Europa, desigur, prin ajutorul american la inceput, Germania a adoptat fata de Grecia o pozitie de forta. Ceva in genul Faci cum spune Fuhrerul sau te ia mama dracului! O pozitie care nu e noua in Europa din partea unui popor care se crede rasa superioara, toate celelalte popoare neavand nici dreptul sa miroasa nemtilor ciubotele.
Gestul lui Alexis Tsipras n-a fost doar unul economic. A fost si un gest politic, un fel de raspuns al grecilor la aroganta prusaca a Angelei Merkel. Grecii au respins nu atat Masurile de austeritate, cat mai ales santajul teuton, aroganta de Mare Putere care calca in picioare demnitatea unui Popor mic. Nu intamplator NU a fost spus cu precadere de tineri. Si nu numai pentru ca acestia sunt principalele victime ale Austeritatii nesfarsite, dar si pentru ca sunt cei care au suportat cu greu umilirea grecilor.
Din lectia data de greci, Marile Puteri ar trebui sa invete ceva.
Si anume ca nu exista tari stapane si tari slugi, ci tari egale in drepturi.
Ciocoismul Marilor Puteri a primit o lectie. Nu cred ca Marile Puteri vor invata ceva din ea. N-au invatat niciodata decat din lectia administrata lor de alte Mari Puteri.