Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata: Pentru o natiune prospera trebuie sa investim si mai mult in educatie”. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia politica de astazi as dori sa ma refer la un subiect sensibil, care vizeaza sistemul de educatie din tara noastra si as dori sa pledez de aici, de la tribuna Parlamentului, pentru corectarea cat mai urgenta a situatiei in care ne aflam. In conditiile in care scolile romanesti se golesc de elevi in ritm alert, numarul profesorilor este in cadere libera, iar rezultatele scolarilor sunt din ce in ce mai proaste, per ansamblu, sistemul educational din Romania detine unele dintre cele mai triste recorduri din Europa.
Ultimele studii arata ca tara noastra are cei mai putini studenti raport la media din Uniunea Europeana, dar si cel mai mare numar de tineri care abia stiu sa scrie si sa citeasca! Nu numai ca avem cu 15% mai putini absolventi de facultate decat media europeana, dar avem si circa 200.000 de copii care nu au acces la nicio forma de invatamant. Asta inseamna 6% din populatia de varsta scolara a Romaniei. Unu din cinci adolescenti renunta la studii in timpul liceului iar nivelul general de educatie al tinerilor romani este foarte scazut in comparatie cu absolventii din celelalte tari europene. Circa 40% dintre elevii de 15 ani din Romania abia stiu sa citeasca, sa scrie si sa socoteasca. Si ma refer aici, cu precadere la copiii din familiile foarte sarace, mai ales din comunitatile rome, din mediul rural si copiii cu dizabilitati. Toate acestea duc la un procent mic al absolventilor de studii superioare. Doar 21% dintre adultii cu varste intre 30 si 34 de ani au absolvit facultatea. Asta, in timp ce media in Uniunea Europeana depaseste 35%. Toate aceste date apar in cel mai recent studiu UNICEF referitor la sistemul de educatie din Romania.
Sunt statistici ingrijoratoare care trebuie sa ne indemne - pe toti factorii decidenti - la actiuni imediate. Expertii internationali spun ca tara noastra a ajuns in aceasta situatie, in principal, din cauza subfinantarii invatamantului. Conform datelor oficiale, Romania aloca educatiei un buget de doar 3,7% din PIB, in timp ce media in Europa de Est este de 4,7%, iar media Uniunii Europene urca pana la 5,4 procente.
Suntem, iata, cu cateva zile inainte ca bugetul de stat pe anul 2015 sa intre in dezbaterea Parlamentului. Sunt optimist ca bugetul promovat de Executiv va fi in continuare unul pozitiv pentru domeniul educatiei si imi exprim speranta ca pentru interventiile prioritare din anii urmatori vom avea asigurate toate resursele necesare pentru a-i ajuta pe copiii aflati in situatie de risc. De asemenea, sunt increzator ca, in cativa ani, vom reusi sa ajungem la finantarea ideala de 6% din PIB pentru domeniul educatiei, incluzand aici atat alocarile bugetului de stat cat si costurile private, asa cum se calculeaza acest procentaj in orice tara civilizata.
Investitia in tineri si educatia acestora este, alaturi de investitia in sanatate, cel mai important pilon al unui stat modern responsabil. Educatia trebuie sa devina insa o prioritate nu doar in discursurile noastre politice. Ea trebuie sa devina prioritara si in actiunile noastre si in strategiile si politicile publice ce vor fi implementate in urmatorii ani, deoarece societatea in ansamblul ei isi bazeaza cresterea si dezvoltarea pe educatie. Daca vrem sa avem o natiune prospera si o societate in care fiecare individ si fiecare categorie sociala sa-si poata valorifica intregul potential va trebui sa investim si mai mult in educatia tinerilor din tara noastra.