Senatorul Coca Lauretiu Florian l-a interpelat pe Ministrul Educatiei Nationale Remus Pricopie. Obiectul interpelarii: Calvarul invatatorilor care solicita acordarea
Atestatului de echivalare

Domnule Ministru, prevederile Legii Educatiei Nationale nr.1/2011 s-a abatut ca un uragan asupra invatatorilor titularizati de zeci de ani pe posturile ocupate, cu definitivate si grade didactice obtinute si recunoscute si care isi vedeau de munca profesionala la catedera, cu elevii, pentru care s-au pregatit si careia i s-au dedicat.
Mai intai li s-a spus ca nu mai pot preda daca nu urmeaza studii universitare pentru a deveni profesori, apoi li s-a cerut sa-si echivaleze studiile prin obtinerea unui atestat de echivalare, iar dupa ce si-au intocmit dosarele si le-au trimis la inspectoratele scolare, unele universitati le-au respins acordarea atestatului pe varii motive (lipsa foii matricole, insuficienta creditelor etc.) Este si cazul invatatorilor si educatoarelor din Judetul Valcea carora, din 40 de dosare au fost respinse 36 de catre Universitatea "1 Decembrie" din Alba Iulia.
Domnule Ministru este vorba de invatatori si educatoare cu veghime in invatamant, cu rezultate deosebite in pregatirea copiilor, care au urmat cursuri de pregatire psiho-pedagogica si de metodica muncii didactice si care acum sunt trimise pentru echivalari intr-un dute-vino pe la universitati si inspectorarte.
Mentionez ca nu este vorba de cazuri izolate, ci de acest impediment se loveste marea majoritate a invatatorilor si educatoarelor. In zilele din urma am fost asaltat in colegiul meu electoral cu aceasta problema. Din acest motiv, va rog, domnule Ministru, sa analizati aceste situatii si sa dispuneti procedurile cele mai adecvate in asa fel incat invatatorii sa se poata concentra pe procesul instructuv-educativ si nu pe mersul la inaltele porti birocratice pentru a cersi credite, foi matricole, atestate de echivalare, adica toate documentele pe care le-au prezentat atunci cand au fost angajati, titularizati si definitivati pentru munca pe care o realizeaza de ani de zile. Nu inteleg cum un cadru didactic odata ce a obtinut definitivatul in invatamant de ce-i mai trebuie un alt atestat!?
Data fiind aceasta problema a carei solutionare se tot amana si pentru ca ma confrunt cu ea in fiecare saptamana, va solicit, domnule Ministru, sa prezentati Senatului Romaniei modul in care vedeti dumneavoastra aceasta situatie, precum si solutiile pe care le dispuneti.