Jurnalul National: Prof. dr. Irinel Popescu: "Vom incerca, la fel ca de fiecare data, crearea de punti si de colaborari cu specialisti si reprezentanti ai unor centre de renume din strainatate" (Autoare: Magda Marincovici)

Intre 18 si 21 septembrie, Palatul Parlamentului gazduieste cel de-al 23-lea Congres Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor (IASGO), eveniment care reuneste, la Bucuresti, peste 250 de speakeri din 35 de tari.
"Modelul specific IASGO este cel de abordare multidisciplinara. In mod particular, in cancerele digestive, participarea chirurgului, gastroenterologului si oncologului in actul terapeutic este esentiala pentru rezultat. Vor fi abordate cancerul de esofag, de stomac, de intestin subtire si rect, de ficat si pancreas. Un concept nou si care este din ce in ce mai actual in chirurgie este cel de medicina personalizata, bazele acestui concept fiind expuse in cadrul Congresului IASGO.
Nu in ultimul rand, vor fi prezente tehnologiile avansate, cu componenta in special chirurgicala: chirurgia minim-invaziva, laparoscopica, sub toate formele ei, incluzand chirurgia printr-un singur orificiu, ultimele achizitii in materie de abord laparoscopic al tumorilor digestive si terminand cu robotica", precizeaza prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Congresului Mondial IASGO. In legatura cu oncologia, prof. dr. Irinel Popescu, subliniaza importanta si, mai ales, evolutia interesanta a tratamentului personalizat, bazat pe profilul genetic al pacientului.

Congresul Mondial IASGO de la Bucuresti marcheaza, totodata, 50 de ani de la realizarea, in 1963, la Denver (SUA), a primului transplant de ficat din lume, performanta medicala apartinand prof. dr. Thomas Starzi. Chiar daca reputatul profesor Starzi nu va fi prezent la acest eveniment, a transmis un mesaj-video in care vorbeste despre inceputurile eroice ale transplantului de ficat. Profesorul doctor Irinel Popescu este autorul primului transplant de ficat din tara noastra, efectuat la Centrul de Chirurgie Generala si Transplat Hepatic, in 1997. Din anul 2000, prof. dr. Irinel Popescu diversifica tehnicile de transplant, aplicand procedee noi: transplant cu ficat impartit, transplant de la donator in viata, transplantul "domino". Cifrele arata o crestere constanta: de la 20 de procedee de transplant in 2006, la 75 in 2012, pana la aproximativ 100 prognozate pentru acest an. De altfel, transplantul de ficat reprezinta una dintre temele de maxim interes pe agenda Congresului Mondial IASGO, mai ales ca la eveniment sunt prezenti cativa dintre pionierii acestui procedeu chirurgical: prof. Cristoph Broelsch, autorul primului transplant de ficat de la parinte la copil, prof. Masatoshi Makuuchi, autorul primului transplant de ficat de la adult la adult, prof. Henri Bismuth, care a contribuit la realizarea transplantului cu ficat redus si a celui cu ficat impartit. "Romania va fi reprezentata de un numar important de specialisti care vor expune experienta acumulata si in oncologia digestiva. Astfel, vom incerca, la fel ca de fiecare data, crearea de punti si de colaborari cu specialisti si reprezentanti ai unor centre de renume din strainatate", subliniaza prof. Irinel Popescu, presedintele Congresului Mondial IASGO.