Conf dr. Monica Luminos: In scoli si gradinite este plin de varicela si scarlatina (Autoare: Magda Marincovici / mariustuca.ro)
Conf. dr. Monica Luminos, sef de sectie la Institutul National de Boli Infectioase Prof. dr. Matei Bals, atrage atentia asupra numarului mare de cazuri de varicela si scarlatina in scoli si gradinite, dar mai ales asupra complicatiilor acestor boli. Dar si alte virusuri ne pandesc la vremea aceasta: rinovirusuri, adenovirusuri, pneumovirusuri, metaspneumovirusuri, bocavirusuri, virusurile gripale, paragripale ...
- Care este virusul cel mai activ, cu cea mai larga circulatie in ultima perioada?
- Virusul scintitial respirator circula foarte mult. El este intalnit nu numai la nou-nascutul prematur, la copii, indiferent de virsta, dar si la persoane in varsta. Cred ca e o sensibilitate mai mare a populatiei la acest virus. In anotimpul rece, din octombrie pana in luna martie, acest virus circula foarte mult, provocand bronsiolite, laringite, pneumonii cu insuficienta respiratorie. Este un virus sever. Dintre formele de viroze respiratorii, cele cu virusul scintitial respirator au fost cele mai severe, cu bronho-obstructii mari. Din pacate, avem doar un tratament simptomatic.
- Doamna doctor, ce recomandati in cazul copilului cu astm, care ar putea fi infectat cu un rinovirus sau virusul gripal?
- In general, persoanele cu astm care fac infectii cu rinovirusuri trebuie sa aiba o grija deosebita. Pentru ca persoanele suferinde de astm, care mai fac si o viroza cu rinovirus, pot ajunge in situatia de a li se decompensa astmul. De asemenea, si gripa decompenseaza astmul.De aceea, astmaticii trebuie obligatoriu sa se vaccineze de gripa. Decompensarea astmului se manifesta prin dificultati de respiratie, senzatie de sufocare, tuse.
- Care este situatia in privinta varicelei, mai ales ca, recent, o femeie tanara a murit din aceasta cauza?
- Varicela este endemica in Romania pe tot parcursul anului, dar in sezonul rece avem foarte multe cazuri. In plus, au aparut complicatiile. Pana in vacanta de iarna, scolile au fost pline cu infectii cu streptococ, ma refer la scarlatina si la angina cu streptococ betahemolitic si varicela.
- Dar avem un vaccin pentru varicela!
- Intr-adevar, dar este optional, nu este in schema nationala. Si lumea nu prea se vaccineaza de varicela. Pentru ca varicela e considerata boala copilariei, varsat de vant, o boala care vine si trece. Asa este privita. Dar uitam de complicatii. Ele sunt multe si grave.
- Care sunt acestea?
- Ataxii cerebeloase, encefalite, mielite, poliradiculonevrite, care sunt extrem de periculoase, pacientul fiind in situatia de a nu-si mai putea misca picioarele. Avem pe sectie o fetita cu ataxie. In a sasea zi de varicela a facut aceasta complicatie. Alte complicatii: celulitele suprainfectate. In varicela, pe piele sunt vezicule, care se pot sparge si suprainfecta. O alta fetita avea in gat streptococul beta hemolitic. Secretia a ajuns pe mana. A dus mana de la gura, la ochi si s-a infectat. A facut o celulita, necesitand ingrijire in terapie intensiva pentru sepsis si forma de severa de boala, la Spitalul Grigore Alexandrescu”.
- Din aceste exemple tragem concluzia ca trebuie sa ne vaccinam...
- Unii medici le spun parintilor ca exista un vaccin de varicela optional. Dar primul lucru de care se intereseaza parintii este pretul. Cand afla pretul â€" pana la doua milioane - unii bat in retragere. Alti medici nu le spun nimic despre acest vaccin celor cu venituri foarte mici. Dar tocmai acestia le reproseaza medicilor ca nu au fost informati despre acest vaccin, deoarece pentru copil, spun ei, sunt dispusi sa faca orice.
Eu recomand vaccinul de varicela pentru ca, astfel, protejam individul: cand este copil, de boala si de complicatiile acesteia si, cand este adult, de herpesul-zoster. Stiti ca se spune ca bunicii isi imbolnavesc nepotii si nepotii isi imbolnavesc bunicii, pentru ca este acelasi virus, in varicela si in zona zoster. Cand acesta este transmis la un varstnic, cu imunitate partiala fata de varicela, virusul ramane acolo si, in conditii de scadere a imunitatii, virusul migreaza pe traiectul filetelor nervoase si apare herpesul zoster.
- Dar daca am facut vaccinul de varicela, suntem protejati de zona zoster?
- De obicei, cei vaccinati nu fac zona zoster, ci cei care au facut varicela. Pentru ca virusul ramane cantonat in organism, latent, la nivelul maduvei spinarii. Persoanelor carora le-a scazut foarte mult rezistenta, cele care iau cortizon, fac citostatice, trece prin perioade de stres si emotii puternice, virusul prinde momentul critic si se manifesta. Si cel mai rau este ca nici persoana, ,nici medicul nu stiu diagnosticul, pentru ca eruptia apare dupa 5-6 zile. Si intre timp se face tratament pentru colica renala, hernie de disc.
- Pe langa virusurile respiratorii, ce alte microorganisme ne mai pandesc?
- Rotavirusurile, care dau boala diareica, dar si afectare respiratorie. Asa se explica faptul ca boala debuteaza cu diaree si continua cu o viroza respiratorie. Rotavirusurile sunt agresive. In enterocolita cu rotavirus, copilul este deshidratat, are febra, frisoane, uneori scaun cu sange. El trebuie rapid perfuzat. Majoritatea cazurilor apar la sugari. Dar avem situatii, cand toata familia face enterocolita. Sunt focare familiale.
- Cum ne protejam?
- Avem vaccinul de gripa, de varicela. Recomand evitarea contactului cu persoana bolnava. Sa ne spalam pe maini cat mai des. Recomand un regim bogat in fructe si legume. Cand stranutam sau tusim, sa folosim batistele de hartie. Pentru ca o picatura din stranut este suficienta pentru a imbolnavi o persoana. Intr-un stranut sunt 40.000 de picaturi mici, care contin si transmit virusul, mai ales in spatii aglomerate, neaerisite.
- Recomandati suplimente alimentare?
- E iarna, si un supliment de vitamina D este indicat, deoarece intervine in sistemul de aparare anti-infectioasa. Recomand vitaminele din surse naturale si mai putin pe cele de sinteza, mai ales ca virusurile nu au nevoie de vitamine.