Miscarea de Rezistenta: De 28 de ani, in Noaptea de Inviere, medicul Alis Grasu este la Serviciul de Ambulanta (Autoare: Magda Marincovici)
Medicul Alis Grasu este de 28 de ani coordonator al Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti. Si Paste, dupa Paste, ca de alfel la toate sarbatorile religioase este la Ambulanta. Si in aceasta Noapte este tot acolo, impreuna cu medici, asistente, ambulatieri: 50 â€" 52 de echipaje de urgenta si 12 echipaje de consultati.

- Cum sunt garzile la Ambulanta, in perioada sarbatorilor si ma refer in special la cele de Paste?
- De ani de zile toate garzile le fac la Ambulanta, atat de Paste cat si de Craciun. Sigur, fiecare garda are specificul ei: unele sunt mai grele, altele nu au depasit normalitatea. Au fost garzi de Paste in care am avut mai multe stari de lipotimie in locuri publice, fie cauzate de oboseala, fie de consum de alcool. Dar in ultimii ani, au fost, chiar de Paste, garzi mai linistite. In ultimii doi ani, in Noaptea de Inviere, nu am avut evenimente deosebite. Doar ca la Ambulanta se munceste si cazuri sunt de toate felurile: de la febra pana la coma si stop cardio-respirator.

- Mai multi adulti decat copii?
- Sunt si adulti, si copii. Din pacate, copiii fac enterocolite, viroze, alergo-dermii, chiar si in Noaptea de Inviere.

- Cat personal aveti in aceste zile de Paste, la Ambulanta?
- Lucram cu intregul personal apt de munca, exceptandu-i pe cei aflati in concediu medical. In perioada 30 aprilie â€" 3 mai, sunt sistate concediile de odihna si recuperarile si lucreaza in ture in jur de 50 â€" 52 de echipaje de urgenta si 12 echipaje de consultatii, plus echipaje ale ambulantelor private, care sunt in contract cu casa de asigurari.

- Varful apelurilor la Ambulanta cand se inregistreaza: in Noaptea de Inviere sau ulterior?
- De obicei, dupa Noaptea de Inviere inregistram mai multe apeluri. In Noaptea de Inviere, dupa orele 2:00, suntem solicitati la cazuri legate de abuzul de alcool sau de alimente. In zilele urmatoare, apar si problemele digestive, biliare, pe fondul consumului in exces de alcool si de preparate traditionale de Paste.

- Doamna doctor, de cand sunteti la serviciul de ambulanta?
- De 28 de ani. Pentru mine aici este a doua viata. Nu pot sa despart cele doua vieti ale mele: cea de la ambulanta, unde sunt cea mai mare parte a timplui si cea din familie, unde, ce-i drept, sunt mai putin.

- Asadar, in noaptea aceasta nu veti merge sa luati lumina?
- In noaptea aceasta, sunt aici, la coordonare, iar la 12.00 noaptea voi fi la centrul de comanda de la Mitropolie. Acolo, avem doua echipaje: unul de tip C, cu medic, si unul tip B, cu ambulantier si asistent medical. Doar la Mitropolie, am fost solicitati.

- Ce ne recomandati in asa fel incat sa nu fim nevoiti sa sunam la ambulanta in aceste zile de sarbatoare?
- Dupa un post, cel mai lung de peste an, indicat ar fi ca, incepand din Noaptea de Inviere, dar si in zilele urmatoare, sa dam dovada de cumpatare. Preparatele gatite cu mult drag si foarte gustoase sa fie consumate pe parcursul celor doua zile, nu toate odata, la aceeasi masa, astfel incat sa evitam problemele digestive. Carnea trebuie sa reprezinte o treime din ceea ce este in farfurie si doua treimi sa fie legume cat mai proaspete, cat mai putin pregatite termic, in special salate. Deoarece carnea de miel este mai grea, este indicat sa evitam asocierea ei cu paste fainoase sau cartofi. De asemenea, pasca si cozonacul, preparate cu multe oua, nuci, creme, ciocolata, sa fie consumate fie dimineata, in jurul orei 10:00, fie la orele 4:00-5:00 dupa-amiaza si nu imediat, dupa masa de pranz. La desert, dupa masa de pranz, se pot consuma fructe. Atentie si la cantitatea de alcool! Si dupa fiecare masa, este indicat sa nu ne asezam la televizor, ci sa facem miscare pentru a usura digestia.