Dr. Calin Georgescu este unul dintre cei mai importanti experti romani in dezvoltare, si anume in dezvoltarea durabila. Intre 1997 si 2013 a fost director executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila din Romania, iar din anul 2013 este presedintele Clubului de la Roma (Centrul European de Cercetare din Viena, Austria). Clubul de la Roma este o denumire simbolica pentru o organizatie al carei scop este sa supuna atentiei intregii lumi diverse aspecte referitoare la viitorul planetei. Acuzat ca urmareste regionalizarea si unificarea intregii lumi, in realitate Clubul s-a razvratit impotriva "ignorantei sinucigase" a omenirii cu privire la adevarata ei conditie. Dr. Calin Georgescu, desi detine o functie internationala atat de inalta, nu a uitat ca e roman, si inca unul dedicat cauzei nationale. A elaborat strategia de dezvoltare durabila a Romaniei pe urmatorii 30 de ani. Strategie din care nu s-a pus in opera nici macar un paragraf. Nu intamplator, d-l Georgescu a fost propus, la inceputul lui 2012, sa-l inlocuiasca pe Emil Boc in fruntea guvernului Romaniei, dar interese obscure s-au opus. A fost o sansa pierduta de toti romanii. Reproducem, in cele ce urmeaza, pledoaria de tip clasic, "prin noi insine", a domnului Georgescu, pentru schimbarea Romaniei.

"Acum, in Romania, omul devine 'resursa umana'"

- Ati detectat, in scrierile dv., "razboiul nevazut" din lume si din Romania. Cum arata acest razboi?
- Criza actuala ofera unei umanitati ingenuncheate de atatea rele prilejul de a medita asupra propriei supravietuiri, pe unica sa planeta. Dupa ce a "imblanzit" natura, omul este supus acum manipularilor de tot felul, spre profitul celor care stau la carma si, mai ales, in spatele marilor corporatii. Nu se poate fura fara a controla mintea victimei. Discutam azi de un razboi dus la nivelul mintii. Este purtat de marile corporatii si de politica neoliberala care au creat si mentin in continuare criza. Lacomia marii finante a produs actuala instabilitate economica si sociala. Marile corporatii nu au nevoie de minti libere, ci de robotei care, motivati doar de cucerirea unei pozitii in ierarhie si de avantajele unei vieti luxoase, se inclina obedient la preceptele "politicilor corecte". Personal, sfidez corectitudinea politica de toate culorile. Spre exemplu, Nestle controleaza peste 70% din apa imbuteliata din lume, printre care Perier, San Pelegrino, Vittel. Este o actiune neoliberala si postcoloniala care atenteaza la un drept fundamental al omului - accesul primar la apa. Poate fi un drept uman transformat in marfa, cu eticheta si pret?! Se pare ca da... In Romania, ca si in alte tari eliberate de comunism, cetateanul este stapanit prin frica. Ne este frica pentru ca nu mai avem credinta adevarata. Cand ne rugam si cerem ca Dumnezeu sa ne "dea" miracole, confundam credinta cu magia. Fara munca asidua si jertfa, nu-ti poti lua zborul catre orizontul demnitatii. Pasarea nascuta in colivie crede ca a zbura este o boala! De acest fapt s-a profitat dupa ’89 si asa s-a perpetuat mentalitatea ca, atat timp cat ai ce consuma, e bine. Burta plina sta mai presus de libertate! Spun inca o data: acum, in Romania, se traieste sub imperiul fricii. Cand nu ramai ferm in credinta crestineasca, se naste un gol prin care patrunde groaza de moarte. Si atunci omul devine "resursa umana" - un individ manipulat, fabricat prin inrobirea mintii. Alimentele procesate industrial contin substante care actioneaza subtil asupra sistemului nervos, imitand efectul drogurilor. Omul care mananca produse concentrate artificial devine dependent: in cautarea placerii, mananca tot timpul, fara sa se hraneasca. Mintea, sufletul si inima ii devin captive. Sistemul educationalde statcontribuie si el din plin la incatusarea mintii si a spiritului. Dupa ce sunt scoliti conform prejudecatilor cultivate de adulti, denumite eufemistic "programe nationale", elevii devin de-a dreptul incapabili sa gandeasca sau sa actioneze in alt mod decat cel pe care l-au impus formatorii lor... Eu, in acesti 25 de ani, am vazut in Romania doar promovarea maligna a incompetentei. O perioada in care sufletul romanesc a fost trecut prin sabie. De aceea, cred ca se impune urgent reprofesionalizarea Romaniei si restabilirea valorilor morale ireprosabile, de care, in istoria sa, poporul nostru a facut dovada prin fapte.
- Ati identificat "reteta" si "cheia" succesului Romaniei: micul producator, taranul. Pe ce va bazati in acest scenariu?
- A te baza pe micul producator, pe taranul care a dat identitatea romanilor, inseamna sa contracarezi asediul corporatiilor, care iti dicteaza ce sa mananci, ce sa bei, cu ce sa te imbraci, ba chiar si cum sa gandesti. Taranul isi organizeaza singur propria productie. Te salvezi tu, ca tara, si ii mai ajuti si pe altii care vor sa o faca si nu mai au cum. Micul producator contribuie la insanatosirea Romaniei. Gratie lui vom rezolva, in cea mai mare parte, problema somajului. Toata lumea va avea ceva de facut. Daca stii sa faci ceva cu mana ta, nu depinzi de nimeni, esti autonom. Acum, romanii bat drumurile Occidentului, slugarind prin straini, in loc sa munceasca si sa prospere in tara lor. Tot ce ar trebui sa facem, ca guvern national, ar fi sa promovam micul intreprinzator, breslele si meseriile larg raspandite, ajutate de o industrie performanta si nepoluanta. Actiuni precise, nu batut apa in piua pe marginea unor generalitati. Micul producator ne ofera, prin urmare, definitia succesului.

"Cei ce conduc Romania sunt facuti, nu nascuti. Sunt niste mutanti, o alta specie"

- Ce "definitie" ne ofera politicienii care au condus tara in ultimii 25 de ani?
- Pradatorii care au condus si conduc tara ignora viitorul si nu ne pregatesc pentru el; pe ei nu-i intereseaza decat prezentul, sa poata fura acum, cand mintea poporului este inca inrobita. Cei ce conduc Romania sunt facuti, nu nascuti. Ei sunt omul nou, creat inainte de ’89. Sunt niste mutanti, o alta specie! Din pacate, asistam la o disolutie totala a tarii. Iar intelectualii pastreaza o tacere complice. Rar gasesti un intelectual integru. Mare parte dintre cetatenii Romaniei pot fi comparati cu robii care servesc unui sistem mafiot. Politicienii, ca si intelectualii, cauta "sa vorbeasca frumos", ca sa nu "deranjeze", toti vor sa fie politic corecti. Oameni buni, nu mai priviti la culoarea cenusie ca la un simbol al cuminteniei, este timpul sa ne trezim! Totul s-a transformat intr-un imens crematoriu unde sunt incinerate libertatea si viitorul neamului romanesc. Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!
- Dar "Ion" si "Gheorghe" sunt ignorati, statul roman asculta de alte "glasuri"... Care este contextul international in care Romania ar putea sa-si foloseasca atuurile proprii, naturale?
- Se recunoaste la nivel european ca toate modelele de pana acum au erodat capitalul natural. Singura solutie este dezvoltarea durabila sau, mai corect spus, sustenabila, pentru ca vorbim de obiective pe termen lung. Dezvoltarea nu trebuie sa se faca prin epuizarea resurselor, ci la niveluri si in ritmuri care sa permita regenerarea acestora. Criza actuala este o criza de sistem, ea va continua mult timp de acum inainte, pana la schimbarea profunda a paradigmei economice mondiale. Consumul de resurse este problema pe termen scurt si lung a omenirii. Mare parte a ecosistemelor planetei sunt distruse. Unul din trei alimente pe care le avem pe masa se datoreaza contributiei albinelor. Disparitia acestor mici vietati poate duce la stingerea vietii. Polenizarea artificiala se practica deja in China, prima tara unde aceste insecte exceptionale aproape ca au disparut. Pe acest fond se duce o lupta apriga pentru ceea ce numim resurse strategice, adica apa si hrana, dar si energia verde. Or, Romania mai detine inca posibilitati importante de utilizare a acestor resurse. Stim ce urmeaza; intrebarea este daca suntem pregatiti sa intampinam acest val al schimbarii. Din pacate, in politica romaneasca postdecembrista, lipseste cu desavarsire o viziune pe termen lung. Lipseste harta viitorului. Daca Romania ar intelege ce sansa uriasa are in plina criza, ar face un salt gigantic, nu doar pentru refacerea ei, ci si pentru a ocupa o pozitie de lider imbatabil, cel putin in zona balcanica. Am putea restaura dreptatea sociala, apara suveranitatea tarii si conserva traditiile neamului romanesc. Sa nu uitam ca Romania nu este o tara oarecare. Noi, romanii, suntem o civilizatie. De aceea, necesitatile politicii externe ale Romaniei sunt, mai ales, pastrarea identitatii statului in fata atacului entitatilor non-statale, adica a corporatiilor si "investitorilor strategici" de genul fondurilor speculative. Romania are nevoie de un stat care isi serveste cu abnegatie cetatenii, si nu de unul care slugareste capitalul international. Consolidarea si dezvoltarea statului national unitar modern trebuie sa fie deviza noastra, asa cum a fost a inaintasilor nostri. Intarirea statului este esentiala in vremurile pe care le traim. Binomul stat-cetatean este cel pe care a functionat mare parte din istoria omenirii; daca un stat colapseaza, se produce si o prabusire a societatii, cetateanul fiind confruntat cu o situatie de anarhie ca cea din Somalia. Statul roman nu trebuie sa se indeparteze sub nici un motiv de radacinile sale si de istoria neamului. Cand statul serveste "corectitudinea politica" si trimite jandarmii sa-i bata pe truditorii pamantului care-si apara dreptul la apa si hrana - cum se intampla la Pungesti -, ne aflam deja in fata unei tradari de tara. Poporul nu mai poate ramane indiferent!

(Va urma)