Interventie - Conferința Internationala UNESCO, 30 octombrie / gabrielacretu.ro
Buna dimineata tuturor!
Sunt Gabriela Cretu si-i reprezint aici si acum pe colegii mei, membri ai parlamentului, gazde ale acestui eveniment, cel putin din punct de vedere al spatiului in care se desfasoara. Ma bucur sa fiu alaturi de dumneavoastra, oameni pe care-i respect si chiar admir. Sper sa avem o atmosfera luminoasa! Spun asta ca sa fiu in armonie cu tema acestor zile. Consider ca multi dintre participantii la aceasta conferința - asa cum am vazut in program, cel putin - se numara printre acele repere intelectuale si valorice de care ne plangem ca lipsesc societatii dar pe care, in realitate, le ignoram deseori cu gratie.
Marturisesc ca am primit propunerea colegilor de la Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru UNESCO de a avea o interventie in deschiderea oficiala a conferintei Luminile lumii fara sa stiu detalii. Nu eram atunci in tara.
Cand am deschis pagina si am vazut despre cine si ce este vorba, m-am speriat putin. Se vorbeste atata de mult despre intunecimea spirituala a politicienilor incat orice gafa ar fi fost o confirmare, tin sa subliniez ca incorecta, a unor stereotipuri interesate care circula in spatiul public. Drept urmare, am reflectat putin la ceea ce ar fi trebuit sa va spun. Am rememorat, pe cat e omeneste posibil, prima mea dragoste intelectuala - epistemologia fizicii, a fizicii cuantice, la mare moda in generatia mea si a multora din aceasta sala. Am renuntat rapid la acest punct de plecare. A trecut prea mult timp, au aparut atatea paradigme noi, incat as fi parut exact ceea ce am ajuns - o amatoare.
Apoi, mi-a trecut prin cap sa o dau cotita si, profitand de multidisciplinaritatea conferintei, sa va vorbesc de lumina captata dar niciodata captiva din panzele marilor maestri ai luminii, de un George de la Tour, Veermer sau Rembrandt. Ba chiar despre lumina lui Andrei Rubliov reflectata in ochii lui Tarkovski. Dar am avut aceeasi senzație. Ca nu ar fi discursul meu, ci o facatura a unei amatoare oarecare; iubitoare de arta dar diletanta. Si am decis sa raman ceea ce reprezint aici - un politician. E un domeniu in care sper sa nu par amatoare! Vreau sa profit de acest moment pentru a va transmite doua semnale ce au nevoie de multiplicare. Dumneavoastra le puteți multiplica!
1. Aceasta conferința se desfasoara sub auspiciile UNESCO. Pe frontispiciul agenției ONU sta scris building peace in the minds of men and women (sa construim pacea in mintea barbatilor si femeilor). Daca ne gandim la momentul alegerii ei, nu era vorba de linistea minții in fata cunoasterii; cu certitudine, nelinistea, curiozitatea, uimirea permanenta sunt preferabile. Era vorba de pacea lumii.
Traim un moment de cotitura, in care UNESCO ar putea realiza ca si-a ratat misiunea asumata. Sau nu! Deschideti mintile, luminati-i pe razboinicii care ne inconjoara; nu e vorba de cate zile vor ei sa mai vada lumina soarelui, e vorba de soarta lumii. Valorile singurei epoci care a purtat numele luminii nu trebuie uitate - libertate spirituala, ratiune, toleranta, credinta in progres. Conditia practicarii lor e pacea.
2. Nu e vorba doar de a studia lumina, a utiliza lumina, de a capta lumina, a o descompune sau recompune. E vorba de a transmite lumina!
Mi-as dori ca la finalul conferintei sa pastrati in minte un mare adevar - atat timp cat dezvoltare tehnologiei lasa in urma fiinta umana, nu avem garantat progresul; doar performanta. Or, vedem cum se stinge lumina la sat; si in orasele satesti. Prima patrundere a beneficiilor luminii, in timpul electrificarii, a facut pereche cu alfabetizarea, cu scoaterea oamenilor din intunecimea mintii. Actualele tehnologii au pierdut pe parcurs creatorul si beneficiarul. Uneori, nici cu viteza luminii nu se mai pot parcurge distantele create si reduce decalajele. Or, inteligenta, stiinta, genialitatea dumneavoastra si eforturile societatii de a sprijini aceste studii trebuie sa se intoarca la aceeasi societate, pentru a o face mai buna.
Pe langa refacerea unitatii cunoasterii segmentata in discipline marunte si fara perspectiva, avem o miza mult mai mare - refacerea unitatii omului cu natura si a oamenilor intre ei! Si am sa va rog sa-mi permiteți o licența poetica, contestabila logic si fizic. Lumina-i din lumina, intunericul, din intuneric. Sa reaprindem flacara cunoasterii pentru cei multi, nu doar pentru elite inchise in turnuri de fildes luminate artificial. Pentru toti!
Va doresc o conferinta plina de idei novatoare si valoroase pe care sa le schimbati in deplina libertate si pace!
Post Scriptum
Am regasit intre notite aceasta interventie. O consider inca relevanta si mi-o asum.
Este vorba despre acest eveniment http://www2.rosa.ro/index.php/ro/noutati-rosa/evenimente/1162-s-au-deschis-inscrierile-la-conferinta-lights-of-the-world-bucuresti-30-octombrie-1-noiembrie-2015