Senatorul Isaila Ovidiu Marius a sustinut o declaratie politica intitulata: Ziua fara fum. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Fumatul este cea mai mare cauza de deces din lume care poate fi prevenita !!
Tabagismul reprezinta cea mai mare cauza de deces din lume care poate fi prevenita, sase milioane de persoane murind in fiecare an din aceasta cauza, iar numarul victimelor ar putea creste la opt milioane pana in 2030, se arata intr-un comunicat de specialitate al programului Anti- fum.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tabagismul ucide anual in lume sase milioane de oameni, dintre care aproximativ 600.000 sunt fumatori pasivi.
Fumatul reprezinta cauza multor afectiuni pulmonare care ar putea fi evitate daca se alege renuntarea la aceasta dependenta.
- Din pacate, oamenii nu realizeaza magnitudinea si implicatiile multiple pe care le are expunerea la substantele toxice, cancerigene continute de tigari, a declarat profesorul Florin Mihaltan, presedintele interimar al Societatii Romane de Pneumologie.
Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) a lansat, cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, o campanie de constientizare intitulata LOCURI DE MUNCA FARA FUM DE TUTUN, invitand angajatorii si lucratorii sa elimine fumul de tutun din mediul ambiant in cadrul locurilor de munca din intreaga Europa.
Cele mai multe tari membre UE au instituit deja legi antitutun sau o interdictie totala a fumatului in spatiile publice inchise, desi domeniul de aplicare al acestora difera de la o tara la alta.
Intreaga societate trebuie sã intervinã si nu doar prin campanii, ci si prin reglementãri clare, precum declararea institutiilor publice, inclusiv cele de invãtãmant sau medicale, drept spatii fãrã fumat, monitorizarea consumului de tutun, informarea corectã asupra efectelor negative ale fumului de tigarã.
Stimati colegi,cred ca impreuna putem sustine marcarea zilei de 17 noiembrie ca Ziua fara fum prin abtinerea pe tot parcursul acestei zile de la fumat si interzicerea comercializarii tigarilor.
Asa putem respira natural atat noi cat si persoanele de langa noi care sunt compromise si ei ca fumatori pasivi.
Tot pentru marcarea acestei zile, in toatã perioada lunii noiembrie putem informa oamenii prin campanii media si distribuire de pliante ce contin informatii legate de renuntarea la fumat si ca o zi dintr-un an, aceea de 17 noiembrie, daca o respectam nefumand, poate salva un an de viata.