MAGAZIN : Intalniri OZN pe insula Vancouver (2) / Autor : DAN D. FARCAS
La 10 mile de spitalul Cowichan, din Duncan, acolo unde s-a petrecut, in noaptea de Anul Nou 1970, spectaculoasa intalnire OZN pe care am relatat-o saptamana trecuta, se afla satul Mill Bay, amplasat pe malul de sud-est al insulei Vancouver. Jim Drummond, un pilot naval si constructor de nave maritime, in varsta de 22 de ani, si-a folosit experienta pentru a transforma un remorcher scos din uz intr-o casa confortabila, pe care o impartea cu mireasa de 18 ani Dianne si cu fiul lor. Nava era ancorata foarte aproape de casa mamei lui Jim, Bea Drummond, aflata chiar pe faleza din Mill Bay.
In jurul orei 19:00, in ajunul Anului Nou, Bea a iesit pe usa din spate pentru a-si chema fiul si familia lui pentru masa festiva. Asa cum a relatat ulterior:
- Jim si Dianne erau inca pe vaporul ancorat in apropiere de tarm, cand m-am dus sa-i chem la cina. Atunci am observat o lumina care se deplasa pe cer deasupra golfului. Nu pot sa spun cat a fost de mare, dar era inconjurata de o lumina galben-portocalie, stralucitoare ca lumina soarelui. Am fost atat de uimita incat am tipat la fiul meu sa se uite si el.
Jim a auzit tipetele mamei sale si a privit emotionat spre cer. Dandu-si seama ca era un obiect neobisnuit, a scos din cabina, cat a putut de repede, telescopul si camera foto. El va spune mai tarziu anchetatorilor ca, fiind si pilot maritim, era obisnuit sa estimeze distantele, iar obiectul zbura chiar sub plafonul de nori, aflat la aproximativ 250 de metri. Si-a dat seama imediat ca o fotografie n-ar fi decat o pata de lumina pe un fond negru, asa ca a pus deoparte camera si a inceput sa urmareasca OZN-ul prin telescop.
Jim a descris obiectul ca un ou in pozitie verticala, cu baza si varful indistincte. Partea de sus parea sa fie transparenta, deci a incercat sa distinga niste detalii dar nu a reusit. Asa cum spunea mai tarziu:
- Era mai luminoasa in mijloc si am mai putut vedea patru lumini, de aceeasi culoare ca flacarile unor lumanari, doar un pic mai mari. Nu am auzit niciodata de ceva care ar putea manevra atat de lent, dar si atat de rapid, fara a face niciun fel de zgomot.
Descrierea lui Jim pare tulburator de asemanatoare cu cea facuta de asistentele medicale de la spitalul Cowichan.
O lumina galben-portocalie, stralucitoare
Bea isi chema frenetic fiul si pe ceilalti doi in casa. Pentru a-i ajuta, ea a aprins un proiector sa lumineze curtea si digul peste care urmau sa treaca. Gestul ei a provocat un raspuns neasteptat din partea OZN-ului. Fara niciun avertisment, obiectul a coborat aproape 100 de metri si s-a oprit plutind intre casa si remorcher, taind efectiv drumul tinerilor pe mal. Dar inainte ca vreunul sa poata reactiona, s-a petrecut un eveniment si mai straniu (si aparent imposibil, in conformitate cu legile fizicii).
Asa cum relata Jim:
- In acel moment, tocmai cand obiectul a incetinit si aproape s-a oprit, a iesit din el ceva. A fost o raza de lumina, ca un tub de neon foarte subtire, dar era pe bucati, ceva de genul unor puncte si linii de cod Morse. Acesta a coborat intr-o linie curbata si la un moment dat s-a produs o izbucnire luminoasa, cu toate componentele in acelasi moment. Mi s-a facut parul maciuca. Niciodata nu mi-am putut imagina asa ceva.
Dar tocmai cand martorii credeau ca lucrurile vor evolua din rau in mai rau, obiectul s-a retras brusc, ca din pusca, pe vechea sa pozitie, apoi s-a avantat spre sud si a disparut. Pe mal, Bea a incercat sa urmareasca traiectoria OZN-ului, dar fara niciun rezultat. Asa cum spunea:
- Am fugit in partea cealalta a casei mele, dar nu l-am mai putut vedea din cauza copacilor. Am incercat sa sun o parte din vecini, dar liniile erau prea aglomerate.
Fiica lui Bea si sora lui Jim - Fran Drummond - spunea ca mama ei a fost reticenta sa vorbeasca despre acest eveniment pana la moartea ei, in 2007, din teama de a nu fi etichetata drept ticnita. Rob Morphy comenta:
- Din pacate, acest blestem cade asupra multor martori la un eveniment - fascinant dar inclasificabil (dupa standardele stiintifice actuale) - care au curajul sa vorbeasca despre ce au vazut.
El se intreba cat de multi alti potentiali martori au ramas, din nefericire, muti din acest motiv.
(Va urma)