MAGAZIN:Submarinele rusesti si obiectele neidentificate submersibile / Autor: DAN D. FARCAS
Paul Stonehill este un cunoscut ufolog american, nascut in Ucraina, bine familiarizat cu peisajul cercetarii OZN din tarile fostului URSS. Spicuim mai jos, din lucrarile sale, cateva cazuri de intalniri inexplicabile ale submarinelor sovietice cu obiecte neidentificate submersibile. V.V. Krapiva, un cercetator si scriitor care locuieste in Odesa, Ucraina, a participat, cu ani in urma, la numeroase cursuri prezentate de ofiteri veterani de pe submarinele nucleare sovietice, care au activat in extremul nord sovietic. Prelegerile lor s-au abatut uneori de la prezentarile planificate. Au fost spuse cu aceasta ocazie multe povesti fascinante, cum ar fi acelea in care operatorii sonarelor au localizat, la adancimi foarte mari, obiective ciudate care dezvoltau viteze mult mai mari decat ar fi fost capabila orice alta nava similara din lume si, aparent, urmareau submarinele marinei militare sovietice.
Locotenent-comandorul Oleg Sokolov si-a informat confidential elevii ca in timpul serviciului, navigand cu un submarin, la inceputul anilor 1960, a observat printr-un periscop ascensiunea unui obiect straniu, iesit din adancul apei. El nu a fost capabil sa-l identifice prin sistemul optic al periscopului. Un caz interesant, de observare a unui OZN se afla in arhivele colonelul Kolchin. In 1965, echipajul unui submarin nuclear sovietic urma sa se intalneasca cu o nava, in largul Oceanului Atlantic. Ajungand la locul de intalnire cu o ora si jumatate inainte de momentul stabilit, capitanul a permis echipajului sa urce pe puntea exterioara. Nu existau nave in zona; cerul era instelat si senin. La un moment dat, a fost observat un obiect in forma de trabuc deplasandu-se fara zgomot pe cer. Desi submarinul era in apele internationale, sovieticii au presupus ca obiectul neidentificat era american, si au decis, in primul moment, sa se scufunde. Intrucat insa nu aparea nimic pe radar, capitanul s-a razgandit si au continuat sa observe aparitia. Obiectul avea aproximativ 200-250 de metri lungime si nu avea nici gondole, nici carme orizontale sau verticale. Nu putea fi deci un dirijabil; oricum, cele utilizate de catre Fortele Aeriene americane erau mult mai mici.
Obiecte sub valurile marii
Brusc, din OZN au tasnit trei raze. Apoi obiectul a coborat incet pana la suprafata oceanului, la aproximativ 800 de metri de submarin, si, cu farurile inca aprinse, s-a scufundat sub apa. Sonarul submarinului a inregistrat, pe o durata foarte scurta, un sunet ciudat, o paraitura intensa. Toti cei care au observat OZN-ul au primit ordin sa raporteze in scris detaliile observate si sa ofere desene, care au fost incluse intr-un dosar trimis la Departamentul Special (directia de informatii).
Acum cativa ani V.V. Krapiva s-a intalnit cu profesorul Korsakov de la Universitatea din Odesa. Profesorul i-a spus de o conversatie pe care a avut-o cu un prieten de-al sau, un ofiter din marina militara sovietica de la baza Sevastopol. In anii 1950 acest ofiter a vazut un OZN, care s-a inaltat din spatele unui crucisator de lupta. Ofiterul a ramas cu impresia ca obiectul a aparut din adancurile Marii Negre. Profesorul Korsakov avea si o fotografie a obiectului.
(Va urma)