Mai intai va voi povesti,mai pe scurt,despre prima vizita in Kefalonia,sosind cu autocarul in fery-boat din portul St Nikolaos din Zakynthos,in portul Pessada. Un port foarte micut , din larg nu se vedea mai nimic, deci prima impresie e inselatoare .Este o insule muntoasa, unde altitudinea ajunge pana la 1628 de metri. Cu o retea rutiera excelenta! Cu fenomene geologice ciudate, pe care le gasim in subteran, sub forma de stalactite, stalacmite sau lacuri! Paduri intunecoase, vita -de-vie,maslini,capre si oi!
Ghida, o frumoasa grecoaica intre doua varste ,ne pune in tema cu istoria foarte trista a insulei, in timp ce ne indreptam catre primul obiectiv turistic important din Kefalonia. De-a lungul timpului, insula a fost ocupata pe rand de Imperiul Bizantin, Otoman, venetieni,f rancezi,italieni si germani.
Si,de parca tot acest necaz n-ar fi fost destul, dupa razboi si foamete, in anul 1953 , insula a fost zguduita de un cutremur foarte puternic, de 7,2 grade ,care a distrus aproape totul. Cu greu , facand pasi mici, a reusit sa renasca, devenind un loc placut pentru o viata linistita si senina.

Sami

Este cel mai mare port din Kefalonia.
Despre viata din insula in perioada razboiului , am putut afla mai multe din filmul ”Captain Corelli Mandoline”, o ecranizare a romanului lui Louise de Bernieres , in rolurile pricipale aflandu-se Penelope Cruise si Nicholas Cage, film pe care il vazusem de multe ori inainte de a ajunge aici si imi trezise interesul pentru a vedea insula.
Locul unde s-a filmat acest film este in Sami, care se afla la 22 km de capitala insulei, Argostoli,unde chiar exista si astazi un bar cu numele filmului, iar in port o statuie. Este un film fain, pe care vi-l recomand, care prezinta idila capitanului italian cu fata doctorului din Sami.

Se poate ajunge in Sami cu fery-boatul din Italia, Patra si Ithaka.

Manastirea Agios Gherasimos

Este dedicata sfantului Gherasimos, patronul spiritual al Kefaloniei .Se afla langa satele Fragata si Valsamata .Este o manastire de maici .In curtea manastirii s-a ridicat o biserica noua. Tot acolo, exista cativa pomi foarte batrani, dintre care se zice ca ar fi si 2 platani, plantati chiar de Sfantul Gherasimos, ale carei moaste se afla aici, intr-o racla de sticla , puse intr-un sicriu din argint. Moastele, se spune ca ar vindeca bolile psihice.Sfantul este sarbatorit de 2 ori pe an, cu mult fast,in 16 august si in 20 octombrie.
La cativa metri de manastire se afla Vinaria Robola, unde poti degusta si chiar cumpara vinul cel mai renumit din insula Kefalonia, care recunosc ca este foarte bun .Unele soiuri sunt ambalate foarte ingenios, sticla fiind pusa intr-o husa din panza,cu numele imprimat ,iar la gatul sticlei este legata o medalie.



Lacul Melisani

Este o minune a naturii, intr-un cuvant!
Se afla la doar 2 km de Sami si la 10 km de Argostoli. Arata ca un lac de culoarea smaraldului , ”prizonier” intr-o pestera. Lacul e adanc de 15 m ,iar peretii de stanca care il inconjoara,de 22 m. Ca sa ajungi la el , va trebui sa coborati mai multe trepte .Un bilet costa 7 euro. Apa a izvorat din subteran si la cutremur asa zisul tavan s-a prabusit partial , lasand prin gaura formata sa patrunda razelele soarelui ,iar verdele copacilor de sus se reflecta in apa lacului si culoarea apei este incredibil de frumoasa .De aceea este bine sa ajungeti aici cam la ora amiezii.
Dupa ce ai achitat biletul si ai coborat trepetele, trebuie sa astepti la rand ca sa vina barca cu vasle .Noi am fost 2 cupluri in barca , plus marinarul .Ne-a plimbat pe lac cateva minute, dandu-ne informatiile necesare si ne-a facut cateva fotografii .Lacul are forma literei B ,fiind alcatuit din 2 zone, dintre care una este mai intunecata, unde se spune ca s-ar gasi si lilieci.
Nu stiu in ce masura am reusit eu sa va introduc in ”problema”, dar va asigur ca plimbarea pe lacul Melisani cu barca a fost emotionanta. Chiar o experienta inaltatoare!


Pestera Drogarati

Se afla langa Khaliotata , la altitudinea de 120 m. Ca sa ajungi la ea, este necesar sa cobori o multime de trepte umede si alunecoase , pentru ca pestera Drogarati este , de fapt la 21 m adancime. E mare, avand 95 m lungine si 45 m latime, dar nu este deschisa toata vizitarii.Un bilet costa 6 euro, sau atat era in 2008. Coboratul ca coboratul….dar urcatul…..
Pestera Drogarati abunda in stalactite si are o acustica foarte buna, deseori vara se tin aici concerte. Chiar Maria Callas a concertat in aceasta pestera din insula Kefalonia. Probabil in perioada cand era iubita marelui armator grec din insula vecina Skorpios-Aristotel Onassis, care dupa cativa ani a parasit-o, inlocuind-o cu Jacqueline Kennedy.
In pestera nu este permis fotografiatul cu blitz, dar cam toata lumea incalca legea. La iesirea din pestera exista in apropiere o taverna ,unde fiecare poate servi cate ceva si cateva magazine cu suveniruri. Retin faptul ca de acolo am cumparat cel mai bun nugat cu fructe confiate.



Plaja Mirthos

Este una dintre cele mai frumoase din Grecia!
Chiar ocupa un loc fruntas si intr-un top alcatuit pe internet, pentru cele mai frumoase plajele din lume. Frumusetea este relativa in opinia mea, la fel ca si la concursurile de Miss Univers .Stiti cum e vorba romaneasca :”nu-i frumos ce-i frumos , e frumos ce-ti place”!
E o plaja lata, cu pietricele fin slefuite, catifelate, de culoare alba, care se poate vedea si de sus, de la sosea. Atentia va va fi atrasa de un panou publicitar foarte vizibil, deci nu aveti cum sa n-o gasiti .Fiind o plaja ”celebra” , aici este posibil sa va intalniti cu unele Vip-uri, care au in insula case de vacanta sau isi aleg vacanta in Kefalonia , fiind o insula romantica ,recomandata si proaspetelor cupluri ,in cautarea vacantei perfecte.
Plaja Mirthos se afla la baza unor stanci albe ,pline de vegetatie .Este fermecatoare prin nisipul auriu si prin culoarea ireala de un albastru electic a apei, care pe alocuri are diferite reflexe, unele chiar batand in violet ,in functie de cum pica razele soarelui .Este usor accesibila pe un drum in zig-zag, care face legatura cu soseaua principala.

Argostoli

Este capitala insulei si se afla in partea de vest .Din pacate, la cutremurul din 1953 a fost distrusa in mare parte, dar cu ajutorul guvernului a fost reconstruita in timp.
Astazi este un oras modern, cu case frumoase ,nu mai inalte de 2 etaje, cu parasolare si balcoane incarcate de flori. Cu taverne si cafenele in care rasuna provocator melodiile grecesti! Au o promenada atractiva, cu alei cu palmieri inalti si cu trotuare cu pavaj viu colorat .In departare se zaresc muntii Kefaloniei si cerul senin, cum doar in Grecia poate fi atat de frumos.
La orele amiezii si aici ,ca in majoritatea locurilor din Ellada, in lunile calduroase, grecii isi fac sista, iar magazinele sunt inchise pana spre seara. Deci nimeni nu lucreaza,iar caldura sudului extrem al Europei isi spune cuvantul. Dupa ce isi fac somnul de amiaza si dupa ce caldura s-a mai potolit, majoritatea sunt cu frappe-ul in mana! Si atmosfera incepe sa devina vibranta. La ei si-n magazinele alimentare exista cafe-frappe solubil, cu pai ,in pahar de unica folosinta ,ambalat la bucata, foarte practic pentru soferi, doar sa puna apa minerala in el.
Orasul Argostoli este asezat in Golful Livadi , la malul marii. Este un oras modern si cosmopolit, fiind cel mai mare din insula. Cand este sezon de varf ,din port fery-boat-urile vin si pleaca din ora in ora,in toate directiile .Pentru cei care doresc sa faca cumparaturi, aleea pietonala Lithostroto este locul cel mai potrivit.
In Piata Valianou se tin de obicei parade, festivaluri si concerte locale. In mijlocul ei se afla statuia unei personalitati a orasului, care a contribuit mult la dezvoltarea orasului. Dupa ce am avut pauza 2 ore in Argostoli, excursia noastra era pe ultima suta de metri ,pregatindu-ne de intoarcere.
Acum va voi povesti despre celelalte 3 vizite pe care le-am facut din cealalta insula invecinata,din Lefkada.


Fiskardo

Se afla in partea de nord a insulei Kefalonia si este cel mai pitoresc sat al insulei.
Este un port plin de yachturi mici, dar scumpe, cu case venetiene foarte frumoase, datand din secolul al XVIIlea, zugravite in culori pastelate si incarcate de flori .In jurul amiezii vin vasele cu excursionisti din insulele apropiate, care raman aici in jur de 2 ore si fiecare turist isi programeaza cum doreste acest timp.
Noi mai intai am luat cu asalt magazinele de suveniruri, de fiecare data, apoi am luat pranzul . Aici am gasit cele mai frumoase modele grecesti de bijuterii din argint. Amintiri de suflet, de care nu ma despart usor.
Pentru masa de pranz , a trebuit mai intai sa aruncam cate o privire peste listele meniu afisate vizibil la fiecare taverna. Preturile erau mai mari ca in alte locuri, din cauza ca de obicei vin oameni bogati cu yachturile lor din toata Europa. Mancarea este delicioasa si atmosfera extraordinara ,mesele tavernelor sunt fix la 1 m de mare, iar in apa se vad pestisorii inotand. Capitanul pescuia ,chiar a prins cativa pesti mari, pe care i-a si mancat in urmatoarea oprire in cealalta insula, Ithaka, pregatindu-i la o taverna din portul Kioni.
La cutremurul din anul 1953, Fiskardo a cam fost ocolit, scapand fara pagube prea mari.


Regrete

Am ajuns de 4 ori in Kefalonia, dar nu am dormit nici o noapte in insula ,nu am vazut nici un apus si nici un rasarit .Nu am facut baie in apa ireal de albastra de la celebra plaja Mithos!
Trebuie sa revin intr-un sejur, de preferinta in luna august.
De cePentru ca undeva, in sudul insulei, in Markopoulo, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului ,la 15 august, se intampla minuni! De sub stancile clopotnitei ies serpi cu cruce pe cap (Telescopus Fallaxspecies), numiti serpii Maicii Domnului, care in acesta zi de sarbatoare intra in biserica pana la icoana Maicii Domului si nu se tem si nici nu fac rau nimanui, apoi se intorc linistiti anul urmator.