DeCeNews: Cum sa ne dresam frica de caini

Disputa intre cei care iubesc cainii si cei care se tem de caini a incins spiritele in societatea romaneasca. Indiferent ce solutie va fi adoptata, este cert ca va trebui sa mai convietuim o vreme cu animalele abandonate pe strazi. Cum sa evitam "conflictele"? Ce trebuie sa facem, dupa o muscatura? Iata ce spun un instructor canin recunoscut pentru rezultatele sale si un medic care lucreaza la Centrul Antirabic al Institutului National Matei Bals.
Informatiile sunt transmise de Vlad Popescu, instructor canin la Clubul Cainilor Utilitari (www.caini- utilitari.ro), pentru revista Doctorul Meu.

Ce nu trebuie sa facem

1. Tipetele, miscarile bruste, reactia violenta, incercarea de a-i lovi sau de a arunca pietre, ridicarea mainilor sunt comportamente care ii provoaca pe caini, prin caracterul lor amenintator. Aceste manifestari tradeaza si slabiciune. Orice individ care ameninta, dar in acelasi timp da de inteles ca este slab, va deveni victima.
2. Fuga, retragerea grabita, ocolitul evident sunt lucruri care declanseaza instinctul de vanatoare, deci ii invita sa ne urmareasca.
3. Bicicletele, rolele, skateboard-urile sunt amenintatoare cand se apropie de caini si declanseaza instinctul de vanatoare atunci cand se indeparteaza de ei. Cel mai bine ar fi ca, atunci cand ne apropiem de o haita necunoscuta, sa ne dam jos sau sa incetinim pana la viteza normala de mers pe jos.
4. Privitul in ochi este o amenintare la toate mamiferele superioare.
5. Pericolul cel mai mare este EZITAREA. Orice gest aparent normal, daca este insotit de ezitare, provoaca suspiciune si tradeaza slabiciune - exact combinatia pe care dorim sa o evitam.

Miscarile bruste percepute ca o amenintare

Pentru caini nu exista strazi, ghene, intrari in bloc sau biciclete, ci resurse, teritorii, stimuli si actori. Pentru un caine, un copil pe bicicleta nu e nici un trecator nevinovat, dar nici unul vinovat, ci pur si simplu un obiect care se misca destul de repede incat sa-i declanseze instinctul de vanatoare.
Un om beat sau un aurolac nu sunt "oameni cu suflet rau", ci indivizi care nu se misca natural. Prin asta par imprevizibili, deci sunt tratati ca o amenintare.
Noaptea, cainii nu sunt deranjati de oamenii care trec pentru ca le-ar strica somnul. Fiind obisnuiti sa vada mai putini oameni noaptea, atunci cand trece o persoana se tem mai tare si latra pentru a o goni.
Cainii nu simt frica prin miros, asa cum se crede. Stimulul principal in interactiunea cu omul este vazul. Astfel, daca noi nu afisam frica, ei nu o vor percepe.

Ce trebuie sa facem

1. Atitudinea recomandata este SIGURANTA DE SINE. Nu e neaparat nevoie sa o simtim, dar trebuie sa o afisam. Gesturi clare si calme, pozitia corpului dreapta, mimica fetei calma si increzatoare, chiar nepasatoare. In acest fel transmitem non-verbal mesajul ca nu incercam sa-i amenintam, dar ca suntem perfect capabili sa ne aparam.
2. Sa tinem mainile pe langa corp sau in buzunare.
3. Sa le respectam spatiul personal. Sa nu trecem peste ei, la cativa centimetri etc. Sa ii ocolim cat mai natural, fara sa dam senzatia de ezitare.
4. Sa le dam senzatia ca nu ii luam in considerare. Desi ii supraveghem, sa dam senzatia ca ne uitam inainte, pe deasupra lor, sa parem preocupati de altceva. Observatiile personale au aratat ca vorbitul la mobil este un factor linistitor pentru caini, deoarece distrage subiectul uman de la situatia prezenta, facandu-l sa se comporte natural.
5. Cand vorbim cu cainii sa o facem ca si cum am fi stapanii lor, cu un ton dojenitor, bland si lipsit de agresivitate, astfel incat sa ne asocieze cu un actor dominant.

Sfaturi pentru copiii incoltiti de o haita

1. Ne oprim si bagam mainile in buzunar;
2. Impingem usor burta inainte;
3. Asteptam pana se calmeaza din latrat (sigur se vor calma);
4. Incepem sa ne retragem usor, avand grija sa nu ii privim direct in ochi;
5. Daca iar incep sa latre, ne oprim si repetam comportamentul. Cainii se vor calma si in maxim 3 minute ne vor lasa in pace!
Noul vaccin antirabic: cinci injectii, in mana
Nu doar cainii, ci si pisicile pot transmite rabia. Zece la suta dintre persoanele vaccinate la Matei Bals au fost muscate de pisici. Șobolanii sau liliecii sunt de asemenea vectori ai virusului turbarii. Rabia este o boala mortala in lipsa vaccinarii, cu o perioada de incubatie de la 4 zile la cativa ani. "In medie, boala apare dupa 1-2 luni de la momentul in care se produce muscatura, daca nu se face vaccinarea, spune dr. George Tocan.
"Virusul avanseaza de-a lungul filetelor nervoase, spre creier, de aceea este important locul unde a patruns in corp. Daca e o muscatura de fata, perioada de incubatie e mai scurta, daca muscatura e la picior, dureaza mai mult incubatia. Ce este important de stiut este ca s-a renuntat la asa numita vaccinare in burta. Vaccinul modern se administraza in brat, fiind necesare cinci doze, cate una la 3, 7, 14 si 28 de zile de la momentul primei injectii. Nu intotdeauna este necesara vaccinarea. De exemplu, daca animalul este cunoscut si poate fi urmarit 14 zile, asigurandu-ne ca nu a murit in acest interval. Sau daca nu a fost o muscatura profunda, in care sa curga sange, ci doar una superficiala. Dar, acest lucru e stabilit numai de catre medic, iar vaccinarea impotriva tetanosului este obligatorie. De altfel, tetanosul e si cel mai important risc in cazul muscaturilor. Vaccinul antirabic asigura o protectie de 5 ani, din momentul vaccinarii, cel antitetanos doar 1 an".