kanald.ro: Asa iti dai seama daca un pepene este dulce fara sa il tai! Uite la ce detaliu trebuie sa te uiti. Trucul asta nu da gres niciodata!
Nimic nu merge mai bine pe timpul unei zile toride de vara decat un pepene rece, racoritor.
Vi s-a intamplat insa cu siguranta ca, macar o data, sa nu faceti o alegere tocmai inspirata iar pepenele sa nu fie suficient de dulce si gustos.
Din fericire exista un truc simplu, extrem de eficient, cu ajutorul caruia nu vei mai da gres niciodata in alegerea lor. Tot ce trebuie sa faci este sa te uiti la pata mare de pe coaja.
Cu cat aceasta va fi mai galbena (precum cea din imagine), cu atat pepenele va fi mai copt, mai gustos si mai dulce. Pofta buna!

Comentariu:
Iulian Coatu - Barcelona
Am crescut la tara si am cultivat in fiecare an pepeni, pentru vanzare si pentru consum propriu. Daca alegi pepenele direct de la vrej, atunci trebuie sa te uiti la anumite lucruri:
- Langa codita pepenelui este o frunzulita. Daca aceasta s-a uscat, pepenele este foarte aproape de a fi copt.
- Tot langa codita este un lastaras, sau carcel. Daca frunzulita si carcelul sunt uscate, cu siguranta pepenele e copt.
- daca alegem de la taraba, putem sa-l lovim cu degetul. Daca sunetul e gros, e copt. Daca e subtire, nu e copt, sau nu e copt indeajuns. Daca sunetul e foarte infundat, pepenele ar putea fi trecut, insemnand ca in interiorul lui are un gol, si este posibil ca miezul sa fie stricat.
- Tot la taraba, daca coada este foarte foarte uscata, penele este cules cu mult timp in urma si poate fi trecut. Daca veti vedea ca multi dintre pepeni nu au codita, sa stiti ca e rupta intentionat, pentru a nu fi depistata vechimea lor de cand sunt culesi.
- Pe langa acestea, atunci cand pepenele are frunzulita uscata si este in curs de coacere, ploile abundente fac ca miezul sa mai creasca si sa gasim, cand il taiem, parti coapte dar si parti necoapte, si se spune ca e intors .
- Daca facem presiune asupra pepenelui, cel copt ar trebui sa paraie, dar vanzatorul se va supara daca vede asta.
- Cand nu ploua, pata galbena e mult mai mare, datorita soarelui si a caldurii. Asa ca nu are nimic de a face pata galbena cu coptul sau cu dulcele.
- Cand eram copii, am furat pepeni de zeci de ori, si credeam ca pata galbena e cea care indica ca e copt, dar nu era asa. Astfel, dupa ce scapam de paznici cu fuga de multe ori, franti de oboseala si de sete, pepenii cu pata galbena mare erau de multe ori cruzi.
- Gustul de dulce il dau conditiile de crestere si soiul pepenelui. Apa suficienta cat sa creasca si cat mai mult soare.
- Incercati sa cumparati direct de la producator si veti fi mai siguri.
- POFTA BUNA!