Doctorul meu : Cancerul de col uterin poate fi prevenit! (Autoare: Steluta Indrei)

Este un cancer foarte agresiv, cu putine sanse de supravietuire. Este un cancer foarte frecvent, fiind a treia cauza de mortalitate in randul femeilor. Dar este singurul cancer care poate fi prevenit printr-un simplu vaccin.
Si cu toate acestea campania gratuita de vaccinare a esuat lamentabil in tara noastra. Aproape toti parintii au refuzat sa-si vaccineze fetitele. Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin solicita continuarea programului de vaccinare impotriva HPV si implementarea programului de screening. Iata argumentele...

Statistici sumbre

Acum in Romania...
- 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, de patru ori mai mult decat in Europa.
- 40.000 de femei au diagnosticul de cancer de col uterin, de trei ori mai mult decat in Europa.
- In fiecare an sunt depistate 3.000 de cazuri noi, de 16 ori mai multe decat media europeana.

In lume...
- Exista programe de screening in peste 15 tari europene.
- Vaccinarea se face in peste 19 tari europene.
- Aproximativ 150 de milioane de doze de vaccin au fost administrate pana in prezent si numarul este in continua crestere.
- Organisme europene si internationale precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, Comisia Europeana si Parlamentul European recomanda fara ezitare vaccinarea impotriva HPV.

Colul uterin este partea terminala a uterului. Cancerul de col uterin presupune dezvoltarea necontrolata a celulelor care formeaza colul uterin. Prin efectuarea periodica a testelor Babes-Papanicolau pot fi depistate precoce majoritatea semnelor initiale ale cancerului de col uterin. Aceste cazuri incipiente raspund bine la tratament, iar progresia catre forma severa a cancerului de col uterin poate fi astfel prevenita.

Cauze
Cancerul de col uterin nu este ereditar. Este cauzat de un virus numit papiloma virus uman sau HPV (Human Papilloma Virus). Virusul poate fi transmis prin actul sexual, iar uneori chiar si in cazul contactului cutanat intim la nivelul regiunii genitale. Asadar, orice femeie activa sexual risca sa se infecteze cu HPV.

Vaccinarea impotriva HPV
Reducerea incidentei acestei boli poate fi facuta prin:
- Vaccinarea impotriva HPV, care poate impiedica aparitia a cel putin 70% dintre cazurile de cancer de col uterin in grupul vaccinat. Vaccinarea anuala a 100.000 de persoane costa fiecare cetatean doar 1 euro si reprezinta cea mai eficienta solutie pe termen mediu si lung pentru scaderea incidentei si mortalitatii prin cancer de col uterin.
- Programe de screening, care necesita o acoperire de 80% din populatia vizata pentru a se obtine o scadere cu 5% a incidentei cancerului de col uterin.

Peste 10% dintre femei, suspecte de cancer
Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania - ce reuneste Fundatia Renasterea, Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania, Societatea Romana de Pediatrie si Societatea Nationala de Medicina Familiei - a dat publicitatii date ingrijoratoare cu privire la incidenta cancerului de col uterin in Romania. Potrivit informatiilor culese recent prin intermediul Unitatii Mobile de Diagnostic - Cancer de San si Col Uterin, peste 10% dintre femeile investigate in cadrul acestei Unitati sunt suspecte de cancer de col uterin.
Investigatiile au fost realizate in perioada martie 2008- decembrie 2011. Proiectul a adus in tara primul centru mobil pentru efectuarea de mamografii si teste Babes- Papanicolau, gratuit, in comunitatile locale. Datorita Unitatii Mobile de Diagnostic Renasterea, 15.500 de femei au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate peste 14.300 teste Babes-Papanicolau si 7.950 mamografii. De acestea au beneficiat in principal femeile din mediul rural sau peri-urban, dezavantajate economic si social. O statistica preliminara in care au fost incluse 4.400 de femei care au efectuat testul Babes-Papanicolau a aratat ca peste 70% dintre femeile investigate au infectii genitale complexe, ce necesita tratament de specialitate. Iar 10,5% dintre acstea prezinta leziuni precanceroase, fiind suspecte de cancer de col uterin si indrumate catre investigatii suplimentare.
In cadrul Unitatii Mobile pentru investigatii de san si de col uterin sunt amenajate un cabinet de ginecologie si o camera dotata cu mamograf digitalizat. Acest vehicul se deplaseza prin tara, in comunitatile care au acces limitat la servicii medicale, pentru a oferi femeilor posibilitatea de a efectua gratuit mamografii si teste Babes-Papanicolau. Pana in acest moment, Unitatea Mobila de Diagnostic a ajuns in peste 50% din judetele tarii. Centrul mobil continua sa se deplaseze in tara si in luna martie a acestui an, Fundatia Renasterea marcand astfel luna femeii.
Datele obtinute de Fundatia Renasterea confirma locul fruntas pe care il ocupa Romania in clasamentele europene in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin. Iata de ce Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania sustine continuarea programului national de vaccinare impotriva HPV.