JURNALUL NATIONAL: Departament oncologic la Institutul "Marius Nasta"
(Autoare: MAGDA MARINCOVICI)
Joi a fost inaugurat oficial Departamentul de Oncologie Medicala in cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", cu aportul Clinicii Amethyst. Profesorul doctor Ioan Cordos, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", spune ca acest departament este destinat exclusiv pacientului cu tumora pulmonara primitiva. Acest pacient este operat la Institut si, apoi, in functie de recomandarea specialistului, el poate face, tot aici, chimioterapie. Departamentul are cinci paturi pentru oncologie si cinci paturi pentru ingrijiri paliative, concepute special pentru bolnavii in faze terminale, o categorie de pacienti care au nevoie de servicii menite a le calma suferinta.
Profesorul doctor Ioan Cordos subliniaza ca, prin inaugurarea Departamentului de oncologie medicala in cadrul Institutului "Marius Nasta", se incerca si reducerea presiunii foarte mari asupra Institutului Oncologic Bucuresti din partea numarului in crestere al bolnavilor cu cancer.
In tara noastra, ca de altfel la nivel global, cancerul pulmonar, una dintre cele mai agresive forme de neoplasm, se plaseaza pe locul intai ca frecventa, la barbati, si pe locul al doilea, la femei. Profesorul Ioan Cordos atrage atentia ca principalele cauze ale cancerului pulmonar sunt fumatul si poluarea.