In cartea "Cartoful, banalitate sau miracol?" de Titus Catelly, aparuta la Editura Ceres in anul 1987, sunt trecute beneficiile cartofului si multe retete pe baza de cartofi.
Cartoful participa prin gustul sau placut si aroma sa specifica la prepararea alimentelor dietetice. Numai prin simpla addaugare a unor plante condimentare, ca:m patrunjelul, tarhonul, leusteanul, foile de dafin, cimbrul se poate imbunatati foarte mult savoarea preparatelor dietetice obtinue din cartofi.
In bolile de stomac, boala ulceroasa, gastritele hiperacide si colitele cronice se pot prepara meniuri numai din cartofi fierti, la care se prefera soiurile de cartof bogate in amidon.
Se pot consuma 250 - 300 g de cartofi curatati ceea ce reprezinta 50-60 grame glucide, egal cu 950 kJ.
Cartoful se poate prepara sub forma de budinci, supe, creme, piuere cu lapte si unt, cu branza de vaci, etc.
Este strict interzis cartoful prajit in grasimi ca: pommes frites, cips, cartofi fierti si apoi prajiti. In enterocolitele acute si colitele cornice acutizate, de fapt regim dietetic de scurta durata, este interzis total cartoful.
In boli de ficat si ale cailor biliare, in general, alimentatia de baza o reprezinta glucidele. Ca atare, se permit cartoful fiert si cartoful copt si chiar in cantitati mai mari. Este interzisa insa consumarea cartofilor prajiti sub orice forma.
In calculoza urica si in guta, in boli cronice de rinicji sau de inima, hipertensioune arteriala compensata cartoful se poate consuma sub orice forma la recomandarea medicului.
In dieta de obezitate, cartoful este foarte limitat, de fapt atat lipidele cat si glucidele sunt limitate.
Energia zoilnica trebuie sa fie de 6000 kJ, ceea ce inseamna 1450 kilocalorii.
In unele tari nordeuropene, cartoful se foloseste mult in dietele de slabire, dupa anumite prescriptii.
In diabetul zaharat, cartoful este un aliment cu consum restrictiv.
si un fapt amuzant: in Insulele Solomon (Marea Corailor) se mentine si in zilele noastre obiceiul de a se plati consultatiile medicale cu cartofi.
O consultatie costa un tubercul de cartof, dar numai in zilele de lucru pana la pranz. Consultatiile acordate duminica dimineata, ca si cele acordate zilnic in orele de seara costa cinci cartofi. Duminica dupa-amiaza si seara taxa se dubleaza.

Beneficiile cartofilor

Cartoful este considerat cea de-a patra sursa de energie alimentara dupa orez, grau si porumb. Cartofii au un continut bogat in potasiu, fibre si vitamina C. Cartoful are si glicoalcaloizi (ciaconina si solanina).
Cartofii noi si cei mici contin mai putine chimicale toxice. Valoarea nutritionala a cartofilor care se pastreaza mai bine nu mai este aceeasi insa isi pastreaza vitamina C si potasiul.
Cartofii contin, de asemenea, si o varietate de fitonutrienti care actioneaza ca antioxidanti. In cartof se mai gasesc acid cafeic, carotenoizi si flavonoizi.
Potrivit unor studii britanice, cartoful contine si o substanta, kukoamina, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale.


Proprietati terapeutice ale cartofului

Cartoful fiert lupta impotriva declansarii cancerului de colon.
Cartoful este utilizat in realizarea spirtului, a glucozei si a dextrinei. Reprezinta unul din cele mai blande remedii, are efecte depurative, calmante si antiacide. Sucul foarte proaspat de cartof contine substante inrudite cu cortizonul. Acestea au efecte anticonceptionale, de inhibare a dezvoltarii tumorilor, hipotensoare si de oprire a proliferarii virusurilor hepatice.