Senatorul Coste Marius a sustinut o declaratie politica de la tribuna Senatului Romaniei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Am intrat in politica in anul 1994, iar de atunci am incercat ca, prin politica, sa fac ceva bun pentru oamenii din jurul meu si, implicit, pentru tara mea, Romania.
In aproape 20 de ani trebuie sa recunosc faptul ca evolutia clasei politice a stagnat fata de evolutia societatii civile romanesti .
Discursul politic romanesc insistent din ultimul an, despre interesul national, este toxic, este fara precedent.
Tacerea de pana acum a Presedintelui anunta o anumita criza politica. Aparitiile publice ale reprezentantilor noului si marelui PNL criticau ritmul guvernarii, incetinirea reformelor, anuntau dezastrul economic in ciuda tuturor rezultatelor si efectelor unei guvernari eficiente.
Culmea, interesul national era invocat mai mult de catre un partid care ar fi trebuit evident sa mentina un discurs democratic. Explicatia tine de o atitudine tot mai pragmatica a principalilor actori din fostul PD-L. care au preluat conducerea partidului istoric.
Inertia societatii, reactia acesteia la schimbarea centrelor de decizie dupa instalarea guvernului legitim a USL, a fost aparent normala, am putea spune chiar democratica, dar, in timp, dupa plecarea PNL din Uniune, implicit de la guvernare, inertia corpului functionarilor publici mi s-a parut una dintre explicatiile cele mai semnificative pentru criza de autoritate prin care trece astazi Romania. Astfel, puterea, guvernul se afla in situatia in care nu numai ca nu putea controla fidelitatile celor care in mod normal trebuie sa-i execute deciziile, ci chiar mai mult, in foarte multe situatii constata blocarea deciziilor de catre un aparat care are alte interese, mai mult cele finaciare, sau chiar care este angajat in cat o mai rapida compromitere a oricarei formule de guvernare.
Momentul parasirii guvernului de catre reprezentantii PNL a fost momentul in care criza politica a fost de fapt declansata. PNL, intr-un cert declin de imagine, era partidul care dobandise, prin mecanismele algoritmului guvernamental, mult mai mult decat ii daduse electoratul si a atacat PSD tocmai sa-si ascunda inconsistenta. In acest context, ei sunt pricipalii protagonisti ai dramei pe care Romania o traieste, unii dintre ei fiind adevaratii vinovati pentru majorele dezechilibre politice pe care societatea le suporta, iar acum incearca o iesire, de cele mai multe ori invocind chiar interesul national.
Pozitia liberalilor, intre orgolii, conflicte interne greu disimulate, au inteles in cele din urma declinul de credibilitate in care se gasesc si cer alegeri anticipate. Jocurile politice ale dreptei,dintotdeauna au avut un singur efect: construirea a doua realitati diferite, paralele â€" cea a clasei politice si cea a restului societatii romanesti. Participarea societatii romanesti la spectacolul politic este asemenea grupurilor de suporteri la intreceri sportive.
Pe de alta parte, mediatizarea acestui spectacol da societatii romanesti iluzia ca participa la decizie. Presedintele a incurajat si chiar a consultat societatea romaneasca pentru formarea unui guvern, dar intr-un mod deplorabil.
Opiniile si dezbaterile politice extrem de numeroase in media romaneasca si online nu au efectul de a crea panica, opinia publica reactionind cu interes, foarte putin cu dramatism, dar si pentru noi clasa politica, aceste probleme fara finalitate de-a lungul anilor, tensiunile, de data aceasta reale, ale societatii devin intr-adevar amenintatoare. Eliminarea tuturor acestor tensiuni aparute intre societatea civila romaneasca si clasa politica reprezinta, deci, singura solutie pentru rezolvarea crizei, dar gasirea solutiei pentru o decizie in deplin consens pare a fi inca dificila pentru unii care nu doresc deloc binele Romaniei . O decizie coerenta, o adevarata reforma, avand un sprijin parlamentar cert si consistent, implicit o autentica recunoastere internationala, ar reprezenta astazi singura solutie pentru Romania. Guvernul pe care o eventuala coalitie l-ar genera ar trebui, in primul rand, sa-si dovedeasca capacitatea de control eficient asupra numeroaselor autoritati si agentii guvernamentale si a institutiilor de stat, punand capat crizei de autoritate. Tinta, interesul national, numai atunci va deveni altceva decit tema demagogica predilecta a unor discursuri aproape electorale pentru asa-zis alegeri anticipate himerice.
Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti cei care au plecat in ceruri si prin jertfa lor acum, noi incercam cu totii sa schimbam in bine Romania!