Senatorul Isaila Ovidiu Marius a sustinut o declaratie politica intitulata: Animalele au dreptul la viata. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In Romania, zilnic se inregistreaza 2-3 cazuri de maltratare, schingiure si mutilare a animalelor iar intr-un singur an peste 1000 de animalele au fost aduse in adaposturi cu membrele taiate, moarte de foame sau impuscate. Alte 500 de sesizari in care erau semnalate cazuri de abuz au fost inaintate autoritatilor. Petitia in care se solicita pedesirea aspra a tinerilor ce au taiat coada unui catel doar pentru amuzament a fost semnata in doar cateva zile de aproape 80.000 de romani. Cruzimea fata de animale este inacceptabila si trebuie sanctionata corespunzator prin lege.
Supunerea animalelor la suferinte inutile sau chiar uciderea acestora este pedepsita, conform legilor in vigoare, doar cu amenda sau cel mult cu inchisoare de la sase luni la 1 an. Numeroasele acte de cruzime fata de animale, arata fara indoiala ca in Romania zilelor noastre, animalele sunt cele ce trebuie aparate fata de abuzuri. Tinand cont ca schingiuirea animalelor continua este clar ca actualele pedepse sunt insuficiente si trebuie sa luam in calcul daca nu dublarea chiar triplarea pedepselor si amenzilor pentru maltratarea acestora.
Stimati colegi, pentru aceasta se impune ca impreuna sa sprijinim schimbarea urgenta in legislatia noastra, si anume introducerea unui articol penal cu sanctiuni severe si amenzi mai dure pentru comportament crud fata de animale.
Doar aplicarea unor masuri disciplinare mai stricte pentru acest gen de infractiuni nu va permite criminalilor sa le comita. Cruzimea fata de animale nu este compatibila cu cresterea si educarea copiilor, restabilirea normelor publice si consolidarea fundamentelor legale ale statului, astfel toate crimele trebuie elucidate, iar faptasii pedepsiti.