sanatate.bzi.ro: Operatie in premiera in Romania

La Spitalului Judetean Timisoara a avut loc, luni, in premiera nationala o interventie chirurgicala asupra varicelor prin criogenie. Procedura, efectuata de seful Clinicii Chirurgie, conf. dr. Sorin Olariu, are riscuri postoperatorii scazute, iar costuriile sunt decontate de Casa Judeteana de Sanatate.

"Procedeul prezinta avantajul ca, spre deosebire de metoda clasica, cea in care se pot intercepta si fibre nervoase, iar pacientul poate sa ramana cu parestezie postoperatorie, acest lucru nu se intampla la crioaplazie. Noi practicam si termoaplazia cu radiofrecventa sau cu laser, dar, spre deosebire de aceste procedee, crioaplazia este mai ieftina, pentru ca sonda cu care se face inghetarea este resterilizabila", a declarat medicul Olariu, potrivit evz.ro.

"Noutatile procedurii consta atat in folosirea unui instrument recent achizitionat, cat si in reducerea costurilor interventiei pentru tratarea varicelor. Noi ne ocupam cu cura varicelor, avem peste 20 de mii de operatii si am incercat sa obtinem toata aparatura necesara pentru a putea efectua interventiile la nivelul cerintelor actuale", a precizat chirurgul, care s-a perfectionat in folosirea acestei metode in Germania.

Costurile interventiei de cura a varicelor realizate la Spitalul Judetean Timisoara sunt decontate de Casa Judeteana de Sanatate, iar noua procedura va fi aplicata in functie de nevoile fiecarui pacient in parte, fiind posibile si alte tipuri de interventie, transmite Agerpres, citand surse medicale.