Jurnalul National: Noua metoda este destinata hipertensivilor care nu raspund la tratamentul cu medicamente (Autoare: Magda Marincovici)

Un "pacemarker" care permite modularea tensiunii arteriale a fost, in premiera, implantat intr-un spital din Lyon. Aparatul este destinat pacientilor hipertensivi. Operatia de implantare a avut loc sub coordonarea profesorului Pierre Lantelme, seful serviciului cardiologie de la Spitalul Croix-Rousse din Lyon. Baroreceptorii sunt receptori care permit organismului de a stabiliza si de a adapta in permanenta presiunea arteriala la modificarile provocate de unele activitati sau de pozitii, se precizeaza intr-un comunicat al spitalului unde s-a efectuat implantarea. "Pacemarker" este plasat in zona arterei carotide, masoara presiunea arteriala si permite sistemului nervos simpatic de a raspunde la o variatie de presiune. In cazul pacientilor hipertensivi, stimularea permanenta a acestor baroreceptori, datorita unui stimulator, permite incetinirea activitatii sistemului nervos simpatic si, in acest mod, determina scaderea tensiunii arteriale.

La o descriere accesibila tuturor, se poate spune ca implantul se monteaza chirurgical la suprafata carotidei si este conectat la o baterie. "Aparatul, asemanator unui stimulator cardiac (sau pacemarker), e plasat pe piele, in apropierea muschiului pectoral. Interventia chirurgicala a durat doua ore si a fost efectuata sub anestezie generala. Imediat dupa montare, s-a observat o scadere a tensiunii arteriale. Noua metoda, total inovatoare, reprezinta o mare speranta pentru pacientii suferinzi de hipertensiune extrem de severa si imposibil de stapanit cu ajutorul medicamentelor.

Hipertensiunea arteriala este unul dintre principalii factori declansatori ai cardiopatiei si accidentului vascular cerebral, afectiuni care, impreuna, reprezinta prima cauza de deces prematur si de handicap, la nivel global. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in fiecare an, sunt inregistrate aproape 9,4 milioane de decese provocate de bolile cardiovasculare. OMS estimeaza ca, in lume, aproximativ un adult din trei cu varste peste 25 de ani sufera de hipertensiune. Adica, aproximativ un miliard de persoane au aceasta problema de sanatate. Se apreciaza ca in cazul a 5% pana la 10% dintre suferinzii de hipertensiune medicamentele nu dau rezultate.

Hipertensiunea arteriala reprezinta, de asemenea, factor de risc pentru insuficienta renala sau pierderea vederii. In cazul hipertensiunii esentiale sunt depistarea acesteia si apoi administrarea unui tratament adecvat.
"Vrem ca oamenii sa inteleaga ca trebuie sa stie ce tensiune arteriala au si sa actioneze rapid atunci cand au hipertensiune, deoarece este o problema de sanatate serioasa", subliniaza dr. Margaret Chan, director general al OMS.