Trecerea la ora de iarna 2018 se face in noaptea de duminica spre luni, dintre 28 octombrie si 29 octombrie 2018, cand ora 4:00 va deveni ora 3:00. Asta inseamna ca duminica 28 octombrie 2018 vom dormi mai mult cu o ora. Ora de iarna va tine din 28 octombrie (duminica) 2018 pana pe 31 martie 2019 (duminica).

Dezbateri la nivelul UE privind ora de iarna. Ultima trecere in 2019

Pana in aprilie 2019, fiecare tara trebuie sa anunte daca intentioneaza sa aplice in mod permanent ora de vara sau pe cea de iarna. Ultima trecere obligatorie la ora de vara ar avea loc duminica, 31 martie 2019. Prin urmare, se va trecere la ora de iarna 2018. Aceasta schimbare va avea loc in noaptea de sambata spre duminica, 28 octombrie. Ora de iarna are ca scop folosirea cat mai mult timp posibil a luminii Soarelui, economisindu-se resurse desfasurarii activitatilor umane pe lumina slaba. La nivelul Uniunii Europene exista o dezbatere in privinta renuntarii la aceasta trecere. In jur de 80% dintre respondentii unei consultari publice lansate de Comisia Europeana luna trecuta au declarat ca ar sustine renuntarea la ora de vara/iarna. Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat in istoria UE in perioada 4 iulie-16 august 2018. CE a propus sa se renunte la schimbarea sezoniera a orei in Europa, insa din 2019. Statele membre ale Uniunii Europene vor avea libertatea de a decide daca doresc sa aplice permanent ora de vara sau ora de iarna. Dupa terminarea consultarii exista doua posibilitati: fie ca nu se fac modificari, fie ca se renunta la schimbarea orei in intreaga Uniune.
- Schimbarea orei trebuie sa inceteze. Statele membre ar trebui sa decida singure ca cetatenii lor sa traiasca in conditii de ora de vara sau de iarna. Este o chestiune de subsidiaritate. Ma astept ca Parlamentul si Consiliul sa impartaseasca acest punct de vedere si sa gaseasca solutii care functioneaza pentru piata noastra interna, a declarat Jean-Claude Junker in discursul sau cu privire la starea Uniunii.
-
Cand am inceput sa ne schimbam ceasurile in functie de anotimp

Introducerea orei de vara s-a nascut ca o necesitate de razboi, in timpul primei conflagratii mondiale. Germania si Austro-Ungaria au fost primele tari care au introdus acest sistem, incepand cu 30 aprilie 1916, in scopul economisirii rezervelor de carbune necesare productiei de razboi, potrivit wikipedia.org. Trecerea la ora de vara a fost anuntata oficial la data de 1 mai 1916. Puterile Antantei au adoptat aceasta reglementare un an mai tarziu, in 1917. Acest fapt a facut ca si Romania sa adopte pentru prima data ora de vara in 1917. O directiva europeana din anul 2001 a reglementat trecerea de la ora de iarna la ora de vara si invers, Toate statele europene isi schimba ora in ultimul weekend din martie si ultimul weekend din din octombrie. Cu toate acestea, reintroducerea orei de vara dateaza de fapt din 1977. Aceasta avea drept obiectiv economisirea energiei, desi eficienta sa a fost contestata de-a lungul timpului. Chiar daca schimbarea orei a fost instituita in urma cu 40 de ani, ea continua sa fie foarte criticata. Multi europeni acuza dificultati in adaptarea somnului lor. Unele tari sunt in special impotriva schimbarii orei. De pilda, Finlanda a cerut ca schimbarea semestriala a orei sa fie suprimata, iar Lituania a cerut o revizuire a sistemului actual, potrivit Comisiei.

Cum au stat lucrurile in Romania

In Romania, dupa Primul Razboi Mondial, s-a renuntat la aceasta trecere. A fost reintrodusa in 1932, din ratiuni economice. Pana in 1939, ora de vara a functionat anual, intre prima duminica din aprilie si prima duminica din octombrie. In perioada 1 aprilie 1940 si 2 noiembrie 1942, ora de vara a fost in vigoare permanent in Romania. In 1943, practica trecerii de la ora de iarna la ora de vara a fost suspendata, fiind reintrodusa mai apoi incepand cu anul 1979.

(Surse: cancacan.ro si rtv.ro)