Temperaturile medii vor inregistra, in urmatoarele 3 luni, valori pozitive in majoritatea regiunilor tarii, in timp ce precipitatiile anuntate vor fi peste media climatologica in cea mai mare parte a tarii, releva prognoza de specialitate, valabila pentru intervalul martie - mai 2017, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

PROGNOZA METEO PENTRU LUNA MARTIE
In prima luna de primavara a acestui an, temperaturile medii lunare vor fi apropiate de norma in cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai scazute, local, in nord, centru si vest. Masuratorile de specialitate arata ca media multianuala lunara pentru luna martie este de 3,5 grade Celsius, fiind luati in calcul parametrii monitorizati in intervalul 1981 - 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura de pana la 7 grade Celsius in Banat si Oltenia, de pana la 6 grade Celsius in Crisana, Dobrogea si Muntenia, respectiv de pana la 5 grade in Maramures, Transilvania si Moldova. Precipitatiile lunare se vor situa, in general, peste normele climatologice in cea mai mare parte a tarii. Media multianuala a precipitatiilor pentru luna martie este stabilita la 38,3 litri/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Maramures (pana la 60 l/mp), Oltenia (pana la 59 l/mp), Crisana si Transilvania (pana la 54 l/mp).

PROGNOZA METEO PENTRU LUNA APRILIE
La nivelul lunii aprilie, temperatura aerului va avea valori situate in apropierea mediei climatologice, in cea mai mare parte a tarii, local mai scazute in nord, nord-est si centru. In conditiile in care media multianuala a lunii este de 9,3 grade Celsius, cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei (intre 5 si 11 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Crisana si Dobrogea (intre 10-11 grade), respectiv in Banat (10-12 grade Celsius). Cantitatile totale de precipitatii vor putea fi excedentare, cu precadere in regiunile nordice si centrale, deci peste media climatologica stabilita la 51,3 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Banat (pana la 78 l/mp), Oltenia (75 l/mp), Transilvania (pana la 70 l/mp) si Crisana (69 l/mp).

PROGNOZA METEO PENTRU LUNA MAI
Potrivit ANM, in mai, valorile termice medii lunare vor fi apropiate de norma climatologica (14,9 grade Celsius), in sudul si local in vestul si centrul tarii si posibil mai scazute in restul teritoriului. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 10 si 17 grade Celsius, in Moldova. In acelasi timp, valori pozitive, de pana la 18 grade Celsius, se vor consemna in Banat, Oltenia si Muntenia. Pe de alta parte, cantitatile totale de precipitatii se vor situa in apropierea normelor climatologice in sud si sud-est si vor putea fi excedentare in restul teritoriului. Masuratorile de specialitate au stabilit o norma medie lunara a precipitatiilor de 66,5 l/mp. In zona Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 89 l/mp, in Muntenia la 86 l/mp, in Crisana la 85 l/mp, in Banat la 84 l/mp si in Oltenia la 83 l/mp.

xxx

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.
Sursa: Agerpres