Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Celebrarea Zilei Internationale a Pacii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In 1981, prin rezolutia 36/67 emisa de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite s-a stabilit celebrarea Zilei Internationale a Pacii in fiecare a 3-a marti din luna septembrie, astfel incat aceasta sa coincida cu deschiderea sesiunilor anuale ale Adunarii Generale ONU.
In 2001, rezolutia 55/282 adoptata in unanimitate de catre statele membre ale Adunarii Generale a Natiunilor Unite a fixat data de 21 septembrie pentru sarbatorirea anuala a Zilei Internationale a Pacii.
Iata de ce 21 septembrie este o zi dedicata Pacii, nonviolentei si armistitiului, o zi in care oamenii sa reflecte la faptul ca Pacea este posibila.
Consider ca aceasta zi este una in care noi ne reafirmam dedicarea fata de aceasta cautare a pacii mondiale. Este destinata sa fie o zi de incetare a focului, cand toate tarile si oamenii opresc ostilitatile pentru intreaga zi. Douazeci si patru de ore nu sunt un timp lung, dar sunt suficiente pentru a privi dincolo de arme, de baricade si de ziduri terminate cu sarma ghimpata, pentru a vedea si a cauta o alta cale â€" pe aceea a Pacii.
Numeroase organizatii internationale promoveaza participarea in sarbatorirea acestei date importante. In data de 21 septembrie se organizeaza diferite festivitati, expozitii de desene pentru Pace sau se planteaza Poli ai Pacii.
In Romania celebrarea Zilei Internationale a Pacii nu a fost prea populara, dar cu trecerea anilor a devenit tot mai promovata de catre oameni dedicati Pacii, de catre ONG-uri si de canalele mediatice din tara.
Importanta pacii o putem constientiza de foarte multe ori doar prin pierderea ei si cred ca acest fapt este unul regretabil. Avem binecuvantarea de a trai intr-o zona lipsita de conflicte armate si consider ca recunostinta fata de acest lucru ar trebui manifestata intr-o masura sustinuta.
Sunt atatea posibilitati de a participa cu ceva, de a aduce o contributie acestei zile importante. Alaturati-va in aceasta zi oamenilor din lumea intreaga si daruiti un gand, o rugaciune pentru pace.
Mai ales, sa ne angajam in sustinerea educatiei copiilor in spiritul valorilor tolerantei si respectului reciproc, pentru a putea ajunge la atingerea unui tel maret cum este acela al obtinerii pacii mondiale.