Jurnalul National : Presedintele FABCR, Cezar Irimia, avertizeaza: Consultantii Comisiei Oncologice a MS au gasit alternative la tratamentele oncologice (Autor : Magda Marincovici)

Pentru a solutiona problema terapiilor oncologice "ne intoarcem la improvizatii de tratament", a avertizat presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABCR), Cezar Irimia, la o dezbatere referitoare la perspectivele alinierii sistemului sanitar romanesc la standardele europene, la care au participat numerosi specialisti si autoritati.
"Cancerul, ca si alte boli incurabile, nu mai este demult, la nivel mondial, o problema de viata privata. Ne imbolnavim individual, dar trebuie sa intelegem ca drama bolnavilor de cancer afecteaza corpul social in ansamblul sau. Am aflat cu stupoare ca la nivelul Ministerului Sanatatii, consultantii Comisiei de Oncologie au gasit alternative la schemele de tratament europene, iar astfel, in loc sa progresam prin actualizarea listelor, ne intoarcem la improvizatii de tratament", a spus Cezar Irimia.
In legatura cu comertul paralel cu medicamente, europarlamentarul Cristian Busoi, a spus ca, potrivit unui studiu recent, se estimeaza ca valoarea acestui tip de comert in Uniunea Europeana a ajuns la 5 miliarde de euro. "Acest lucru poate duce la penurii de medicamente si poate pune in pericol accesul paciensilor la tratament".
Legat de actualizarea listei de medicamente, europarlamentarul a precizat ca "se incalca directiva 105 din 1989 privind transparenta, care prevede actualizarea anuala a acestei liste". In tara noastra, lista de medicamente compensate si gratuite nu a mai fost actualizata de aproape cinci ani, incalcandu-se dreptul pacientilor la terapii de ultima generatie.