Senatorul Nicolae MOHANU a sustinut o declaratie politica intitulata: 22 martie - Ziua mondiala a apei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Anual, in data de 22 martie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei. Decizia instituirii acestei sarbatori a fost luata in cadrul Conferintei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. In Romania, aceasta zi se sarbatoreste din 1993.
Tema pentru 2015 este ''Apa si dezvoltarea durabila''. Obiectivul marcarii acestei zile este de a sensibiliza populatia atat in privinta potentialului pentru o cooperare extinsa, cat si asupra solutiilor la provocarile cu care se confrunta managementul resurselor de apa, avand in vedere cresterea cererii de acces la apa si la serviciile specifice.
Resursele de apa si spectrul de servicii pe care le ofera sustin cresterea economica, reducerea saraciei si durabilitatea mediului. De la securitatea alimentara si energetica pana la sanatatea umana si a mediului, apa contribuie la imbunatatirea bunastarii sociale. In conditiile in care populatia lumii este in continua crestere, iar 30% din alimentele produse pe plan mondial raman nefolosite si se risipesc, resursele de apa ale omenirii, considerate in descrestere, vor deveni in curand insuficiente pentru satisfacerea necesitatilor alimentare.
In ciuda realizarilor impresionante ale omenirii, in special in ultimele decenii, 748 de milioane de oameni inca nu au acces la surse sigure de apa potabila si 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilitati privind salubritatea, in conditiile in care de resursele de apa depinde functionarea ecosistemelor si circuitul apei este esential pentru realizarea gestionarii durabile a apei.
Apa si asigurarea ei ridica probleme de importanta strategica de mare complexitate, fiind una din cheile dezvoltarii umane durabile. Stiind ca nevoia de apa este permanenta, este de datoria fiecarui om sa ajute ca apa sa realizeze functiile sale de intretinere a vietii si de ridicare a nivelului de trai si, de aceea, intreaga populatie trebuie sa actioneze pentru prevenirea si reducerea poluarii, protectia mediului inconjurator si promovarea unei utilizari durabile a apei.
Stimati colegi, sarbatorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea in atentia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor si de a pune in adevarata lumina rolul, indatoririle si responsabilitatile celor cu atributii in intretinerea, valorificarea si protejarea surselor de apa si nici noi nu trebuie sa ramanem indiferenti, pentru a avea ce lasa mostenire generatiilor viitoare.