Jurnalul National: Socul psihologic al cancerului la san. 20% dintre pacientele cu neoplasm mamar au depresie sau tulburari de anxietate (Autor: Magda Marincovici)

Dintre patologiile oncologice cancerul la san are impactul cel mai puternic asupra femeii, intrucat este asociat cu o boala cu o prognostic sever, cu un tratament mutilant, consilierea psihologica (eventual psihiatrica), fiind extrem de necesara.
Anual, in tara noastra, sunt diagnosticate aproximativ 10.000 de paciente cu cancer la san avansat si metastatic. Si, de regula, majoritatea pacientelor nu sunt pregatite pentru a primi acest veste. "O femeie cu cancer de san poarta o dubla coroana de spini. In primul rand, este socul diagnosticului. Apoi, este atentatul la propria imagine, la feminitate, la sexualitate. De aceea, e foarte importanta consilierea psihologca", spune medicul psihitaru Radu Teodorescu de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al.Obregia".
Iata doar cateva dintre motivele pentru care din echipa de medici care au in ingrijire bolnave de cancer trebuie sa faca parte psihologul si, in functie de caz, psihiatrul.
Uneori teama de a fi pusa in fata implacabilului diagnostic de cancer creeaza situatii dramatice. "Vai ce bine ca este ciroza hepatica si nu este cancer hepatic!", exclama usurata pacienta. Dar oncologul Dana Stanculeanu, care povesteste exact cum se intampla in cabinetul domniei sale Institutul Oncologic Bucuresti, stie ca prognosticul poate fi chiar mai sever decat al unui cancer hepatic. Dar numai faptul ca nu s-a pronuntat cuvantul cancer, ii da femeii impresia ca se simta mai bine. "Impactul emotional la aflarea diagnosticului este foarte puternic. Tocmai de aceea, consilierea psihologica este mai mult decat necesara. Insa, traind in Romania, consilierea psihologica nu este la indemana. Sunt si cazuri de paciente care nu sunt informate, mai sunt si pacientele care se simt jignite atunci cand sunt sfatuite sa consulte un psiholog sau un psihiatri", subliniaza dr. Dana Stanculeanu.
Potrivit medicului Radu Teodorescu, inainte de pronuntarea acestui diagnostic, pacienta ar trebui evaluata pentru a se sti ce vulnerabilitati prezinta, ce informatii are asupra bolii. Iar in momentul in care ea primeste aceasta veste alaturi de ea, in cabinet, sa fie un psiholog.
"Diagnosticul de cancer este cu totul si cu totul devastator si este necesar suport psihologic, - eventual psihiatric -, deoarece poate ameliora sensibil calitatea vietii", spune dr. Radu Teodorescu. Deoarece aproximativ 20% dintre pacientele cu cancer la san prezinta depresie sau tulburari de anxietate, tulburari care sunt intalnite si la persoanele din anturajul acestora. Ceea ce face ca de suport psihologic sa aiba nevoie atat pacienta cat si persoanele apropiate acesteia. In acest sens, se deruleaza campania Ramai tu insuti" destinata comunicarii dintre oncolog, pacient, psihologic si psihiatru si oferirii de informatii privitoare la boala si tratament.