Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata: Politicile in domeniul sanatatii - lupta impotriva cancerului Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Prezenta declaratie politica este prilejuita de marcarea Zilei Mondiale de lupta impotriva cancerului.
Actiunile dedicate acestei zile sunt parte a campaniei mondiale in lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptate la summit-ul mondial impotriva cancerului pentru noul mileniu, desfasurat la 4 februarie 2000. Acest document consemneaza necesitatea unei aliante puternice intre cercetatori, profesionisti din domeniul sanatatii, pacienti, guverne, parteneri din industrie si mass-media in lupta impotriva cancerului. Carta de la Paris a stabilit data de 4 februarie a fiecarui an pentru marcarea Zilei mondiale de lupta impotriva cancerului. Un principiu generos lansat in campanile de marcare a acestei zile este acela de a milita si cu acest prilej pentru accesul egal al tuturor pacientilor la cele mai noi terapii impotriva bolii.
Preventia, depistarea precoce si tratamentul corect sunt o parte dintre metodele de combatere a cancerului. Acesta este si mesajul general al al Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului din acest an.
Cancerul este una dintre cauzele principale de deces in intreaga lume. Potrivit OMS, cancerul determina unul din opt decese. Consider ca este pentru noi, parlamentarii romani, foarte important sa acordam atentie acestei probleme deoarece multi, din pacate tot mai multi, concetateni se confrunta cu ravagiile pe care cancerul le are asupra lor, a familiilor romanilor. In prezent, in tara noastra se estimeaza ca numarul bolnavilor de cancer se ridica la cateva sute de mii de persoane. Iar rata de mortalitate este la noi mai mare fata de media Uniunii Europene si cu mult mai ridicata fata de media tarilor dezvoltate, conform unui raport pe sanatate al Comisiei Europene. Cele mai comune forme de cancer sunt cancerul pulmonar si colorectal, la barbati, respectiv cancerul de san, la femei. Cu toate ca in toata lumea se acorda resurse importante luptei impotriva cancerului, totusi boala aceasta continua sa ne afecteze viata.
In incheiere, vreau sa profit de aceasta ocazie pentru a felicita asociatiile de oncologie, ONG-urile si voluntarii care au creat si participat la evenimente legate de Zilua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului.
Totodata, tin sa apreciez eforturile actuale deosebite ale Ministerului Sanatatii, ale domnului ministru Nicolae Banicioiu pentru imbunatatirea condtiilor de tratament si de viata ale bolnavilor de cancer si de alte maladii grave. Trebuie sa aratam si ce este pozitiv, faptul ca prin venirea actualului titular in fruntea ministerului de resort s-au obtinut o serie de rezultate remarcabile si remarcate de corpul profesional medical, de societatea romaneasca, in ciuda greutatilor si a multitudinii de probleme pe care inca le intampina cetatenii care se confrunta cu sistemul nostru medical.