Ilie Sarbu, declaratie inedita despre Basescu
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, marti, ca presedintele Traian Basescu este precum "Zeus ajuns in infern", sustinand ca seful statului ignora Parlamentul in ceea ce priveste participarea la Consiliul European, fiind necesara o analiza a CCR, informeaza Cotidianul.ro.
Sarbu a apreciat drept fireasca sesizarea pe care Victor Ponta a facut-o la Curtea Constitutionala in privinta participarii la Consiliul European.
"In conditiile actuale, mi se pare fireasca. Chiar trebuia sa faca lucrul asta, se decid lucruri extraordinar de importante acum, se aleg presedinti de comisii, de Parlament, inalti reprezentanti, se discuta despre comisarul pe care il va avea Romania, o multime de probleme foarte importante care tin mai mult de Guvern, nu atat de presedinte", a afirmat Sarbu.
El a sustinut ca in situatia actuala seful statului nu ar avea suficienta credibilitate in fata partenerilor externi.
Intrebat daca in conditiile in care legea spune ca seful statului este cel care participa la reuniunile Consiliului European, Sarbu a raspuns: "Nu legea, Curtea Constitutionala a spus, nu legea. Legea nu spune lucrul asta".
"Pe langa asta, presedintele trebuia sa vina la Parlament sa ne informeze, sa ne spuna cu ce probleme se duce, ce negociaza, acolo e o lege pe care o ignora. Nu e prima data cand Basescu ignora Parlamentul, legile. Pentru el nu exista legi, nu exista niciun fel de reguli. Asta l-a si adus in situatia in care e, fiindca s-a bazat foarte mult pe fortele proprii, pe ceea ce reprezinta el, un fel de Zeus, cum il numeau cei din PDL. Ei, uite, ca Zeus a ajuns acuma sa cada in infern. N-as vrea sa traiesc momentele pe care le traieste Basescu acum", a mai spus Sarbu.
La precizarea ca legea privind colaborarea in domeniul afacerilor europene dintre Parlament si Guvern prevede ca seful statului se poate prezenta in Parlament, dar nu este obligat, Sarbu a replicat: "Nu, daca va uitati in lege, si asta e modalitatea. Adica nu poti sa pleci din tara fara sa ai acordul forului reprezentativ suprem. Vii si informezi".
Premierul Victor Ponta a redactat o scrisoare in care il reclama pe presedintele Traian Basescu la Curtea Constitutionala pentru faptul ca nu l-a lasat sa reprezinte Romania la reuniunea Consiliului European din aceasta saptamana, au declarat surse oficiale.
Seful Guvernului cere judecatorilor Curtii sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala generat de faptul ca seful statului isi "aroga atributii si competente" care apartin Guvernului, avand in vedere ca a decis sa reprezinte el Romania la o reuniune a Consiliului European in care problemele de pe agenda ar fi trebuit sustinute de catre Guvern, au aratat sursele citate pentru Mediafax.
Sursa: corectnews.com