Mariustuca.ro / Unul din patru romani sufera de hipertensiune (Autoare: Magda Marincovici)
Cresterea tensiunii arteriale reprezinta in continuare o problema de sanatate publica in Romania: una din patru persoane sufera de hipertensiune, una din doua persoane este tratata si una din patru persoane tratate urmeaza tratamentul corect (conform ultimului studiu, SEPHAR II - Studiu Epidemiologic asupra Prevaleniei Hipertensiunii Arteriale si a Riscului Cardiovascular in Romania).
Anual, 17 mai este Ziua mondiala de lupta impotriva hipertensiunii. Principalul scop al acestei actiuni il reprzinta sensibilizarea, la nivel global, asupra pericolului tensiunii arteriale crescute. Pentru perioada 2013-2018, tema este Cunoaste-ti valorile tensionale, pentru a ne masura corect si constant tensiunea arteriala, ca modalitate de prevenire a hipertensiunii. Aceasta conduita este necesara in conditiile in care, la nivel global, doar 50% dintre persoanele hipertensive erau constiente ca aveau aceasta suferinta si ca doar cateva comunitati inregistrau o rata de constientizarea mai mare de 75%.
Hipertensiunea deschide poarta bolilor cardiovasculare: accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, insuficienta renala. In tara noastra, una din patru persoane sufera de hipertensiune.