DeCeNews : Haineala vrea sa blocheze numirile procurorilor-sefi prin CCR

Avizul consultativ pe care Consiliul Suprem al Magistraturii il da in privinta numirii sefilor de Parchete ridica o problema de constitutionalitate, a declarat, duminica seara la Digi24, presedintele institutiei, Oana Schmidt Haineala. In consecinta, sefa CSM ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale, reclamand un "conflict intre puteri", inainte de data audierii procurorilor propusi pentru sefiile DNA si PG. Un astfel de demers ar putea bloca punerea in aplicare a intelegerii dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, privind numirea noilor procurori-sefi.
"Zilele acestea am reflectat foarte mult la ceea ce inseamna avizul CSM. La ora asta avizul nostru e consultativ. Eu imi pun foarte serios problema constitutionalitatii dispozitiei legale. Actorii politici din bransa Executivului au aplicat direct legea. Conduita lor e perfect conforma cu norma in vigoare. Problema este alta: in ce masura este legea conforma cu Constitutia. In Constitutie spune asa: CSM este garantul independentei justitiei. Or, CSM, ca astfel de garant, trebuie sa aiba toate instrumentele efective pentru a-si exercita aceastra atributie", a explicat Oana Schmidt Haineala in emisiunea "Kilometrul 0" de la Digi24.
CSM vrea sa reclame un "conflict intre puteri"
"Mi-am pus foarte serios problema in ce masura un aviz al carui caracter este consultativ imi garanteaza indeplinirea acestei atributii constitutionale. La acest moment iau in calcul provocarea unui control de constitutionalitate pe aceasta zona. E posibil sa provocam controlul de constitutionalitate inainte de audieri. Iau in calcul, nu am luat o decizie inca. Voi discuta cu colegii mei", a precizat presedintele CSM, care nu exclude posibilitatea sa recurga la o ultima varianta care sa blocheze punerea in aplicare a intelegerii intre presedintele Basescu si premierul Ponta, privind numirea procurorilor-sefi.
Desi crede ca "o opinie de la colegii din Ministerul Public ar fi utila", insa timpul este scurt, Oana Schmidt Haineala a mai sustinut ca "Este atributul presedintelui CSM de a declansa ceea ce se numeste conflict intre puteri. Suna belicos, dar nu e belicos, e numai un instrument juridic prin care se provoaca un control de constitutionalitate a acestei dispozitii legale, pentru ca, datorita naturii mecanismului decizional, apare un posibil conflict de interese intre Executiv si puterea judecatoreasca. Noi, ca reprezentanti ai puterii judecatoresti, trebuie sa avem posibilitatea sa dam un aviz conform, opinia noastra sa faca la modul real o diferenta", a mai explicat presedintele CSM.
Ce sanse are sesizarea la CCR
Potrivit ampress.ro, reusita unei astfel de initiative a CSM este putin probabila, intrucat "sesizarea CCR asupra unei legi in vigoare nu se poate realiza, legalmente vorbind, decat prin ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate de catre Avocatul Poporului sau de catre o persoana care este parte a unui proces (atributia la care face referire Haineala, legata de declansarea unui conflict intre puteri, nu se refera la contestarea legilor).
In plus, prevederea sesizata de Haineala a mai fost atacata la CCR, in 2005, de catre parlamentarii PSD, insa nu a avut sorti de izbanda.
Un alt motiv pentru care demersul sefei CSM nu ar avea succes, noteaza sursa citata, este tocmai constituenta CCR. Intrucat "decizia privind numirea noilor procurori este rodul unei intelegeri intre Victor Ponta si Traian Basescu, este greu de crezut ca actualii judecatori ai CCR, care sunt in cea mai mare proveniti fie pe filiera Basescu-PDL, fie pe filiera PSD, ar putea lua o decizie care sa contravina amintitei intelegeri, precizeaza sursa citata.