Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata "Familia, patria cea mica!", pe care o puteti citi in continuare.
In contextul celor doua evenimente recente, Ziua Internationala a Familiei sarbatorita in 15 mai si Ziua Internationala a Copilului, as vrea sa aduc in atentie o tema importanta privind locul si rolul familiei in societate.
Chiar daca in vremurile de astazi, la nivel global, familiile si societatea par a fi tot mai mult separate, nu trebuie sa uitam ca familia reprezinta elementul de baza al societatii, un element de stabilitate, o garantie a dezvoltarii si nu poate fi inlocuita cu alte forme ale institutiilor sociale.
Pentru romani, familia a fost intotdeauna o valoare fundamentala, bazata pe o legatura intre generatii mult mai puternica decat in alte societati, care a supravietuit si s-a adaptat dincolo de schimbarile prin care a trecut tara noastra de-a lungul istoriei sale. Insa, o buna perioada de timp, pe timpul guvernarii pedeliste, rolul familiei si importanta acesteia s-au cam uitat, iar politicile de austeritate invocate in numele crizei au afectat grav mult prea multe familii.
Pentru noi, social-democratii, protejarea familiei este una dintre valorile de baza, familia trebuie sa aiba acel rol social care sa conduca la o constructie normala a societatii, prin promovarea famiilor model, prin dezvoltarea unor relatii de familie sanatoase si armonioase, prin combaterea tuturor formelor de violenta in familie, prin sprijinirea tuturor celor care se regasesc in familie: copii, parinti si bunici. Pentru mine familia inseamna copiii care merg la gradinita sau la scoala, inseamna parintii care lucreaza sau care isi cauta un loc de munca si bunicii care trebuie sa fie respectati pentru truda lor de-o viata.
Chiar daca mai sunt multe de facut, trebuie sa apreciem eforturile guvernului Victor Ponta care, sub deviza echitatii, a promovat o serie de masuri sociale in sprijinul familiilor si al categoriilor sociale care sunt in nevoie. Cele mai importante masuri luate sau avute in vedere sunt cele care vizeaza crearea de noi locuri de munca, cum ar fi: deblocarea sistemului de angajare 7 la 1, sprijinirea sectorul IT cu scheme de ajutor de stat de 100 de milioane de euro, stimularea tinerilor sa investeasca in agricultura, crearea Schemei de ajutor de stat pentru firmele private care creeaza minim 20 noi locuri de munca, initiativa ca statul sa subventioneze, prin finantari europene, plata salariilor tinerilor absolventi elevi si studenti promotia 2014, pentru un an, cu obligatia angajatorilor de a mentine postul nou creat inca un an. Pentru populatia cu venituri reduse, este important cresterea cu 3.76% a pensiilor (beneficiari 5,2 milioane romani), cu 12,5% a salariului minim (beneficiari 800.000 romani), cresterea cu 4,5% a venitului minim garantat (200.000 de romani). De la 1 iulie va creste salariul minim de la 850 la 900 ron, va intra in vigoare schema de reducere a ratelor la jumatate (beneficiari 900.000 romani). De asemenea, se are in vedere ca din 2015, fiecare copil sa beneficieze de o majorare a alocatiei de stat, in functie de varsta copilului si de venitul pe care il are familia.
Toate acestea sunt certitudini ca, asa cum scrie in lege, in Romania, statul ocroteste casatoria si familia; el sprijina, prin masuri economice si sociale, dezvoltarea si consolidarea familiei.