Grupul Medical Romgermed, alaturi de Tiriac Auto si Ford, a ajuns la sinistratii din Judetul Buzau, intr-o actiune umanitara. Caravana a dus oamenilor din comuna Glodeanu Silistea, satul Carligu Mare, medicamente, alimente si ajutor medical de specialitate. Echipele Romgermed au reusit sa ajunga la casele sinistratilor in conditii grele de trafic doar datorita maxinilor de teren Ford Ranger, denumite de specialisti si "salvatori".

"Nu avem apa si paine"

Marti, 28 ianuarie, caravana umanitara a ajuns in satul Carligu Mare unde preotul Marian Tudor a intampinat echipele dintre nameti. Prin zapada se inoata la propriu. Cu un zambet cald, le strange mana medicilor, asistentilor si celor care i-au adus pana acolo - soferii Ford-urilor Ranger.
"Nu stiti cat ma bucur ca ati venit. Era mare nevoie, mai ales de medici si medicamente!" Din masinile incarcate se iau primele ajutoare, iar echipele intra in primele case. Zapada ongreuneaza drumul. Totul in jur este atat de alb incat prima casa in care se intra pare un imens intuneric. "De fapt nu pare, este! Nu aveti curent?", intreaba unul dintre medicii Romgermed. "Nu avem de 4 zile. Dar nu asta e of-ul nostru. Nu avem apa si paine. Bine, mai facem o mamaliga, dar stiti cum e...un codru de paine parca ne-ar unge pe suflet. Suntem si bolnavi...". Familia primeste alimente, apa si medicamente. Mai mult, medicii si asistentii fac un consult, acorda asistenta la fata locului. E timpul sa mearga mai departe.
Dintre nameti se iveste o casa darapanata, cu plastic la ferestre in loc de geamuri. Preotul intra primul. "Stati un pic, ca femeia are niste probleme mentale si pe mine ma cunoaste. Medicul il urmeaza... Intr-o camaruta de cativa metri patrati este un pat, o plita veche si miroase a coceni arsi. Pe patul saracacios, ontr-un colt, stau stingheri si speriati doi baieti. "Cati ani au?", intreaba unul dintre cadrele medicale Romgermed. "7 si 9". Cu ochii mari de soc, medicul le afla povestea si se pregateste sa le administreze tratament, intrucat sunt afectati sever de raceala. "Par de 4 si 5 ani. Sunt vai de ei, cu atat mai mult cu cat mama are probleme psihice, iar tatal rataceste prin sat incercand sa fie de ajutor. Dar merg la scoala. Stiti cum? Am fost cu politistul si am pacalit-o pe mama ca daca nu ii lasa la scoala primesc amenda de 5.000 de lei...", ofeteaza preotul.

Urgent la spital

Dupa mai multe case, se ajunge la nea Vasile. Este batran si singur pe lume. Un vecin are grija de el. Ii da sa manance, ii schimba scutecele.
"Parinte, noi i-am administrat tratament si i-am mai castigat timp. Dar, daca nu ajunge urgent la spital...la varsta dumnealui...pasul dincolo este rapid de facut", ii mentioneaza medicul Romgermed preotului Tudor.
Casele sunt multe, la fel si batranii. Alimentele, medicamentele si prezenta medicilor Romgermed le-a dat o speranta ca si in aceasta iarna Dumnezeu le-a intins o mana de ajutor.
"In urma solicitarii preotului paroh Marian Tudor, Romgermed a initiat o acțiune de ajutorare a satenilor din familii nevoiase sau care erau bolnavi cu risc de agravare datorita evolutiei nefavorabile a unor afectiuni. S-au impartit ajutoare sub forma de alimente si apa imbuteliata, iar 20 de cazuri cu afectiuni au necesitat tratament, modificari la tratamentul existent sau prezentau situatii de urgenta. A putut fi prevenita, prin interventie medicala, evolutia grava a mai multor cazuri de raceli la copii de varsta scolara, batrani cu afectiuni vasculare și cardiace si a fost redus riscul de temporizare la cateva cazuri cu afectiuni acutizate care nu puteau fi internati imediat, obtinandu-se timp mai mult pentru preluarea in serviciile de asistenta in spital fara agravarea starii datorita intarzierilor. Doi batrani cu afectiuni cardiovasculare au fost depistati aproape in ultimul moment inainte ca boala sa genereze complicatii grave prin lipsa tratamentului. Au beneficiat, de asemenea, de asistenta medicala si ajutoare in alimente bătrani imobilizati la pat a caror examinare medicala era dificila din cauza conditiilor", spune doctor Amarfei, medic Romgermed.
"Nu credeam sa puteti intra. Pe ulitele astea, unde nu s-a putut deszapezi, zapada ar fi impiedicat intrarea cu mașinile. Dar este bine ca v-a dat Dumnezeu niste masini ca acestea cu care ati venit! (Ford Ranger). Oamenii acestia nu mai spera la nimic. Isi duc viata asa, iar ajutorul primit le-a dat o speranta", spune preotul in timp ce isi ia ramas bun de la echipa.
"Suntem bucurosi ca am pus la dispozitie pentru aceasta actiune masinile Ford Ranger. Acest model a fost desemnat "Pick-up-ul International al Anului 2013", unul dintre argumentele care a dus la acest titlu fiind rezultatul testelor facute in conditii extreme si pe cele mai dure terenuri din lume. Modelul este dotat cu cel mai bun pachet de siguranta din clasa sa, acesta incluzand un Program de control electronic al stabilitatii (ESP) avansat. De aceea este primul pick-up care a obtinut o evaluare de 5 stele din partea Euro NCAP.", spune Bogdan Tanasescu, Brand Manager Tiriac Auto pentru marca Ford.
Pentru copiii de care parintele are grija, Romgermed a dus mancare, dulciuri si medicamente necesare in cazuri de raceli.
Dar, intr-o urmatoare actiune, Grupul Medical va ajunge din nou la ei cu haine, carti si altele necesare.