www.one.ro informeaza: Sa vorbim astazi despre una din cele mai grave probleme - frecvent intalnite in cazuistica, la motanei: globul vezical. Neglijarea sau necunoasterea simptomelor, in multe cazuri, duc uneori la pierderea motanelului indragit.

Ce este globul vezical?

Acumularea urinei in vezica urinara peste capacitatea normala, produce distensia vezicii, ceea ce face ca vezica urinara sa arate ca un glob. In aceasta situatie, presiunea intravezicala este foarte mare, iar durerea pe masura.
Cauzele producerii globului vezical: obstructia uretrei cu cristale de nisip, pietricele, tumori ale vezicii urinare, inflamatia uretrei - consecutiv sondajelor uretrale repetate.
Insa, de cele mai multe ori, cauza producerii globului vezical este reprezentata de obstructia (blocarea) uretrei cu cristale de nisip (urolitiaza), formate in tractusul urinar, eliminate de regula, odata cu urina.
Datorita topografiei (pozitiei anatomice) uretrei la mascul, posibilitatea eliminarii nisipului sau pietricelelor de dimensiuni mai mari este ingreunata, si de cele mai multe ori apar probleme la acest nivel.
Urina contine anumiti produsi toxici si din cauza stagnarii ei in vezica urinara, organismul se autointoxica. Ca urmare, unii parametrii biochimici ai sangelui sunt vizibil crescuti - ureea si creatinina sunt doi dintre parametrii ce trebuie urmariti pe parcursul tratamentului.
Atunci cand cauza nu este indepartata (nisipul care actioneaza ca un dop la nivelul uretrei), iar urina nu se elimina din vezica, acesti parmetrii cresc cu mult peste limita normala. Vorbim acum despre uremie, iar rinichiul este primul organ afectat - apare insuficienta renala.
Atentie, modificarile suferite de rinichi sunt ireversibile, deci cu cat se intrevine mai repede, cu atat e mai bine.

Simptomele aparitiei litiazei urinare si blocarii uretrei:
•urinare in picatura, necontrolat;
•urinare cu sange (hematurie);
•motanelul tau sta mai mult timp la litiera sau merge des la litiera si nu urineaza (anurie);
•uneori plange cand urineaza, jetul nu mai este continuu.
Cand vezica devine globuloasa, sensibilitatea in zona abdominala este crescuta, drept pentru care motanul prefera decubitul lateral, prefera locurile reci, consumul de apa este crescut in unele cazuri, iar apetitul este diminuat sau absent intr-o ultima faza.

Un consult la medicul veterinar este recomandat, urgent dupa ce observi unul din aceste semne.
Desigur, intr-o prima faza poti crede ca e vorba despre o cistita, cand simptomele nu sunt atat de grave, apetitul este inca prezent, insa in scurt timp starea generala se deterioreaza brusc.

Investigatii recomandate

•analize biochimice;
•sumar de urina;
•sediment urinar;
•urocultura - cu antibiograma;
•examen ecografic.
In urma acestora, se va stabili tratamentul medicamentos precum si regimul alimentar adecvat.
Medicul veterinar va decide in urma consultului daca este suficient sondajul uretral sau daca este necesara cistotomia sau uretrostoma (interventii chirurgicale), in urma carora vezica este golita de continut, iar uretra deblocata.
Alimentatia ulterioara are o importanta maxima, fiind unul dintre factorii asupra caruia noi putem interveni si pe care noi putem controla.
Ce motani sunt predispusi la astfel de probleme? Motanii castrati, intr-un numar mai mare, dar si cei necastrati, cei sedentari, care au o alimentatie necorespunzatoare, care sunt predispusi genetic, precum si cei supraponderali.