Organizatia Femeilor Social Democrate a pus bazele Pactului pentru protejarea femeilor de violenta domestica si viol si a decis infiintarea unei Comisii de lucru care va fi condusa de senatoarea PSD, Gabriela Firea.
Dupa ce tragedia elevei violate din judetul Vaslui a tinut capul de afis al stirilor din aceasta vara si a zguduit opinia publica, OFSD a decis ca a venit momentul unor actiuni concrete, pentru ca numarul unor astfel de fapte ingrozitoare dar si a tuturor formelor de violenta impotriva romancelor sa fie limitat considerabil.
In sedinta din cadrul Scolii de vara de la Mamaia, OFSD a stabilit directiile de actiune ale Pactului pentru protejarea femeilor de violenta domestica si viol. Presedintele interimar al OFSD Viorica Dancila a sustinut nevoia unei dezbateri extrem de serioase privind lupta pentru combaterea agresiunilor sexuale comise asupra femeilor.
Nu avem voie, ca societate, sa asistam pasiv la asemenea manifestari violente! Agresiunile asupra femeilor, tot mai dese si mai revoltatoare, trebuie sa fie un semnal de alarma pentru societatea romaneasca! Este datoria noastra, a OFSD, sa actionam, sa propunem tuturor fortelor politice Pactul pentru protejarea femeilor de violenta domestica si viol! a spus Viorica Dancila.
Dupa consultari cu organizatiile de femei din toata tara, presedintele interimar OFSD Viorica Dancila a propus infiintarea unei Comisii de lucru care va pune in practica prevederile din Pactul pentru protejarea femeii impotriva violentei si a violului.
Presedinte al Comisiei de lucru a fost aleasa senatorul de Ilfov Gabriela Firea, care a si iniÈ›iat in anul 2013 un proiect de lege prin care pedofilii si violatorii recidivisti ar putea fi supusi pe perioada detenÈ›iei unor tratamente hormonale care sa ii impiedice sa mai comita astfel de fapte â€" asa-numita castrare chimica. Proiectul prevede modificarea Codului Penal astfel incat persoanelor care au savarsit fapte care atenteaza la inviolabilitatea sexuala a altei persoane, inclusiv a minorilor, sa li se poata aplica si masura de siguranÈ›a a castrarii chimice. Acest procedeu se va efectua in ultimele 3 luni de ispasire a pedepsei, dupa ramanerea definitiva a sentinÈ›ei. Castrarea chimica este un tratament reversibil al carui efect dureaza trei ani, ce poate fi insoÈ›it de tratament psihiatric si psihologic. Recidiva in cazul celor care au urmat acest tratament s-a redus drastic, de la 80% la 3%.
Senatorul PSD, Gabriela Firea va colabora, in cadrul Comisiei de lucru, cu doi medici - deputatii Sonia Draghici si Lucretia Rosca, si cu doi juristi - Madalina Gradea si Diana Neaga.
Nimeni si nimic nu poate sa stearga din memoria victimei unui viol teribila agresiune la care a fost supusa! Iar atunci cand este vorba despre un copil, imi este aproape imposibil sa imi imaginez prin ce chinuri fizice si psihice a trecut aceasta fiinta aflata la inceput de viata, care nu cunoaste cu adevarat rautatea lumii si care a avut incredere in bestia cunoscuta in cel mai ghinionist moment din viata sa. Voi face tot ce imi sta in putinta pentru ca aceste grozavii sa se reduca semnificativ. Stiu ca multe victime vor ramane necunoscute pentru toata viata, deoarece le este frica si rusine sa povesteasca ce au patit. Pentru acestea, dar si pentru fetele si femeile care si-au infruntat teama, voi vorbi eu de cate ori am ocazia! Consider ca inasprirea pedepselor prevazute de Codul Penal pentru astfel de infracțiuni trebuie sa reprezinte unul dintre obiectivele parlamentarilor PSD in noua sesiune legislativa” a declarat senatorul de Ilfov Gabriela Firea.
Comisia de lucru se va consulta cu presedintele organizatiilor judetene si cu femeile primar pentru propunerile care se vor face privind imbunatatirea legislatiei.
De asemenea, femeile social democrate ii vor mai avea ca parteneri in consultarea si gasirea unor solutii viabile, pe binecunoscutii analisti politici Mugur Ciuvica, presedintele Grupului pentru investigatii politice si pe Alexandru Cumpanasu, directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei.
Reprezentantele organizatiilor judetene ale femeilor social democrate, prezente la Scoala de vara au decis 7 solutii prin care societatea romaneasca sa asigure protejarea femeii de violentele de orice tip:
• Ratificarea de catre Guvernul Romaniei a Conventiei de la Istanbul, un act de referinta in domeniu pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor.
• Proceduri clare si rapide pentru obtinerea si punerea in aplicare a ordinului de protectie.
• Inasprirea pedepselor pentru agresori si dezvoltarea mecanismelor de preventive, descurajare si combatere a recidivei.
• Cresterea numarului de adaposturi speciale si centre de consiliere pentru victima.
• Promovarea intensa a solutiilor pe care femeile agresate le au la dispozitie, inclusiv prin realizarea unui ghid de interventie.
• Stimularea si sprijinirea autoritatilor central si locale in vederea imbunatatirii serviciilor pentru victima.
• Realizarea de campanii intensive de educare privind egalitatea de gen si drepturile femeii.