Gabriel De la Torre, un om de stiinta de la Universitatea din Cadiz, Spania, crede ca omenirea nu ar putea face fata socului produs de o eventuala intalnire cu o civilizatie extraterestra: un sondaj in randul studentilor din Spania, Italia si SUA sugereaza ca nivelul general de ignoranta si puternica influenta a religiei ne-ar impiedica sa ne adaptam cu succes unei astfel de situatii.
Desi cautarea vietii extraterestre este una dintre preocuparile majore ale stiintei in ziua de azi, multi sperand sa descopere chiar civilizatii ale unor fiinte inteligente de pe alte planete, o analiza rapida a mentalitatilor oamenilor pare sa arate ca nu suntem nici pe departe pregatiti sa facem fata unei asemenea descoperiri, scrie descopera.ro.
Aceasta este concluzia la care a ajuns Gabriel de la Torre, profesor in cadrul Departamentului de Psihologie al Universitatii din Cadiz si participant la proiecte stiintifice legate de explorarea spatiului cosmic (printre altele, a luat parte la proiectul Mars 500 al ESA - simularea unei misiuni pe Marte).
El a trimis unui numar de 116 studenti din Spania, SUA si Italia un chestionar impartit in 5 sectiuni: credinte religioase, mediu, cunostinte despre spatiul cosmic, activitati zilnice si opinii asupra problemei vietii.
Profesorul a explicat ca a recurs la studenti deoarece din randul acestora se recruteaza viitorii politicieni, oameni de stiinta, factori de decizie, asa ca e important sa aflam nivelul lor de cunoastere.
Printre intrebari se numarau unele precum: cat de probabil este să existe viata pe alte planete, după părerea voastra?; in ce an au ajuns oamenii pentru prima data pe Luna?; care e cea mai mare planetă din Sistemul Solar?.
Rezultatele au fost dezamagitoare: studentii nu au un nivel foarte bun al cunostintelor stiintifice in general si despre spatiul cosmic in special.
De pilda, doar 82% dintre studenti stiau ca primul om a pasit pe Luna in 1969, dar 72.8% credeau in existenta ingerilor si a demonilor.
O alta concluzie a fost ca in general, convingerile religioase sunt puternice; desi aceasta nu e neaparat o problema, profesorul e de parere ca religia ar putea influenta opiniile si reactiile oamenilor in cazul in care ar fi confruntati cu un eveniment major de genul contactului cu o civilizatie extraterestra.