Jurnalul National : Fumul de tigara din podele, ziduri, haine creste riscul de cancer pulmonar
Presedintele Societatii Romane de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihaltan, a declarat joi, la Sibiu, ca "fumatul la mana a treia", ceea ce inseamna fumul de tigara din podele, ziduri, haine, poate influenta riscul de cancer pulmonar.
"La fumatorii pasivi depinde de spatiul in care se produce, numarul de fumatori, numarul de tigari fumate si in masura foarte mica, de ventilatie. Deci, in functie de aceasta expunere, la cancerul bronhopulmonar poate sa creasca cu 30 pana la 50 % acest risc de a face un cancer ca fumator pasiv. Dar acum, in ultimul timp, marota in zona asta este fumatul la mana a treia. Fumatul la mana a treia inseamna tot ce intra in podele, ziduri, haine, care si aceea creeaza o expunere suplimentara", a spus presedintele SRP.
Potrivit profesorului doctor Florin Mihaltan, fumatul pasiv "da foarte multe limfoane si leucemii la copii."
Persoanele care nu fumeaza trebuie sa aiba grija din ce familie fac parte. Un nefumator are un risc mai mare de a face cancer pulmonar, daca bunicul sau a fost fumator, potrivit doctorului Dorin Vancea, Presedintele Sectiunii de Cancer Bronhopulmonar al SRP.
"Mai e un lucru si mai interesant. Deci efectul fumatului se transmite si la a doua generatie. Deci, bunicul dumneavoastra a fumat, mama nu a fumat, dumneavoastra nu fumati, dar impactul fumatului bunicului se transmite si la dumneavoastra prin modificarile epigenetice. Deci lucrurile sunt extrem de complicate si extrem de grave sub aspectul fumatului", a declarat acesta intr-o conferinta de presa.
Romania, alaturi de celelalte tari din Estul Europei, ocupa primele locuri privind numarul de bolnavi de cancer bronhopulmonar, conform doctorului Dorin Vancea. El a precizat ca la noi incidenta cancerului pulmonar este de 40 % la mia de locuitori.
Peste 400 de specialisti au participat joi la ceremonia de deschidere a Congresului National al Societatii Romane de Pneumologie 2014, de la Sibiu, eveniment organizat o data la doi ani.