Senatorul UDMR Gyorgy Frunda declara intr-un interviu pentru Academia Catavencu ca, din punctul sau de vedere, ANI e ca o femeie cu implanturi de silicon, cu care "s-ar duce intr-o seara", dar pe care nu ar lua-o de nevasta, el prezentand-o si ca pe o femeie "de dus in liziera padurii, nu la bal".

Gyorgy Frunda se declara nemultumit de articolele de presa, potrivit carora el a "sterilizat" ANI, desfiintand comisiile de cercetat averile. "E o minciuna. Daca persoana care a scris articolul ar fi avut curiozitatea de a citi atributiile ANI inainte si dupa modificare, ar fi vazut ca atributiile au ramas aceleasi. ANI e la fel de 'sterila' sau de 'potenta' ca si inainte. Comisiile acestea puse in discutie nu au existat niciodata in cadrul ANI, existenta acestora a fost propunerea unui grup de deputati. Am pledat impotriva acestor comisii, ele contraveneau Constitutiei si legislatiei UE. (...) Va place, nu va place, imi place, nu-mi place, era nevoie sa respectam decizia Curtii Constitutionale. (...) Deci, domnule Istodorescu (e vorba de Eugen Istodor - n.r.), conform experientei si carierei mele, voi lupta pentru principiile statului de drept, ma voi opune infiintarii unor organisme de santaj politic si moral, pentru care nu exista nici o necesitate. Avem un vast ocean de organisme de tragere la socoteala a ilegalitatilor de tot felul. Este timpul ca aceste organisme sa functioneze", a declarat senatorul UDMR pentru Academia Catavencu. El a spus ca a facut "o treaba buna" opunandu-se unor "comisii de santaj politic" si ca nu trebuie el sa fie "terfelit" doar pentru o decizie luata in unanimitate de catre Senat.
"Monitorizarea aceasta nu inseamna doar ANI. Nu respectam dreptul de proprietate. Avem cele mai lungi procese din UE. Codurile nu se pot aplica decat cel mai devreme in 2012. Avem o instabilitate in domeniul Justitiei, acesta e adevarul. Nu ANI este buba, ANI este cireasa de pe tort. Romania are probleme mult mai serioase. ANI a fost infiintata de catre ministra Macovei, care voia sa para o Jeanne d’Arc a luptei anticoruptie. Ce a facut ANI? A intocmit peste patru mii de dosare, a inaintat la Parchete o suta douazeci si ceva de dosare, Parchetele au acceptat doar trei dosare. Abia unul a ajuns in instanta. Instanta l-a absolvit pe Mazare, invinuitul din singurul dosar. Despre ce vorbim cand vorbim despre ANI?", si-a continuat critica parlamentarul Uniunii.

"ANI e o pacaleala, nu e o fata frumoasa"

Frunda a comparat ANI cu o femeie cu implanturi cu silicon, cu care "s-ar duce o seara", dar pe care nu ar lua-o de nevasta. "Nu e cazul ca ANI sa ma dezbrace in codru si sa-mi ia averea. Nu asta e rostul. Nu e suficient ca o femeie sa fie aratoasa daca vrei s-o iei in casatorie, trebuie sa fie si de buna-credinta, si morala, si sa faca si treaba acasa. Cand o femeie are implanturi cu silicon, ma duc cu ea o seara, dar n-o iau de nevasta. Asta e ANI", a declarat senatorul. "ANI e o pacaleala, nu e o fata frumoasa", a mai sustinut Frunda.
Intrebat mai tarziu ce titlu ar trebui sa aiba acest interviu, Frunda a profitat de moment pentru a face alta caracterizare ANI. "Imi sunteti prea simpatic ca sa va sugerez eu un titlu. Dar n-as prezenta-o pe ANI ca pe o femeie de dus la bal, ci ca pe una de dus, noaptea, in liziera padurii", a spus el.
Gyorgy Frunda a comentat si criticile presedintelui Basescu in contextul amendamentelor pe care el le-a adus Legii ANI. "Un presedinte demn si responsabil nu ataca un senator pentru opiniile sale. Nu ataca nici un cetatean in acest fel. E adevarat, nu fac parte din cercul simpatizantilor presedintelui. Acum cativa ani eram intr-o intalnire cu ambasadorii europeni, inainte ca Romania sa fie membru UE. Atunci, presedintele de astazi a cerut o intrevedere separata, spunand ca UDMR este ca o femeie usuratica ce se baga in patul celui de-al doilea barbat. Am replicat: 'UDMR s-a comportat ca o nevasta onesta, iubitoare de familie, a avut ghinionul sa dea peste un sot betiv si bataus, care o batea, o dadea afara din casa si avea dreptul sa-si refaca viata'. De atunci, ma tine departe. Altadata, i-am spus tot in fata ca taierea pensiilor e neconstitutionala. Presedintele a spus: 'Te cred, si ce daca?'. In sfarsit, eu am cerut public ca UDMR sa iasa de la guvernare, daca guvernul nu poate imagina proiecte de stimulare economica activa. Si atunci, din nou, presedintele si-a exprimat simpatia dumnealui fata de mine", a povestit senatorul UDMR.
Interviul cu Gyorgy Frunda poate fi citit integral astazi in Academia Catavencu.