In ciuda faptului ca mananca foarte multa sare si grasimi saturate, francezii au o viata lunga si fara probleme cardiace. Expertii in nutritie au numit acest fenomen "paradoxul" francez si au incercat sa-i gaseasca o explicatie.
Numarul mare de ani in buletin se datoreaza, potrivit expertilor, consumului mare de branza Roquefort. Aceasta branza, cunoscuta pentru venele sale de mucegai, are proprietati anti-inflamatoare puternice, care neutralizeaza aciditatea din corp si care protejeaza inima.
Branza cu mucegai este o clasificare generala a branzei de vaca, de capra sau de oaie care contine culturi de Penicillium (da, aceleasi care se gasesc si in Penicilina, antibioticul de la farmacie). Acestea iau nastere in timpul procesului de preparare si le confera branzeturilor gustul unic si intens.
Cum a aparut branza cu mucegai? Dintr-o greseala.
Nu putem vorbi despre aparitia branzei cu mucegai fara sa facem referire la Roquefort, una din cele mai populare sortimente de branza frantuzeasca, despre aparitia careia exista si o legenda. Conform acesteia, un cioban tanar a mancat la pranz branza de oaie cu paine si a lasat-o intr-o pestera. Cand s-a intors, cateva luni mai tarziu, aceasta prinsese mucegai. Cu toate acestea, ciobanul a gustat-o si si-a dat seama ca este delicioasa. In zilele noastre, Roquefort se produce tot in pesteri, ventilate natural, pe care le poti si vizita, insa doar in sudul Frantei, in Roquefort sur Soulzon si este protejata de DOC (denumire de origine protejata).
Branza Roquefort este cea mai intensa ca gust dintre toate branzeturile cu mucegai si este foarte cremoasa. Multi spun ca are un gust asemanator cu cel al marii: sarat si intepator. Se serveste ca atare, sau alaturi de nuci si miere.

Sursa: foodstory.ro