dcnews.ro: Sorin Preda, profesor si jurnalist, a murit. Mesajele emotionante transmise de fostii sai elevi
Fostii elevi ai lui Sorin Preda deplang moartea profesorului care le-a fost alaturi in anul doi de facultate la masterul Jurnalism Tematic de la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (Universitatea din Bucuresti). Studentii il descriu ca pe un om calm si foarte intelegator care le-a impartasit o multime de lucruri din experianta sa de jurnalist.
Profesorul preda "Jurnalism Cultural" si le povestea elevilor sai ce inseamna jurnalism in adevaratul sens al cuvantului. Incerca sa le arate ca ziaristica nu este asa cum o percepem zilnic. Cantarea fiecare cuvant atunci cand vorbea si avea rabdare sa explice orice lucru care parea greu la inceput.
In randule care urmeaza, veti afla cum l-au perceput studentii pe cel care le-a fost profesor la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Sorin Preda:
"Era o persoana cu un real respect fata de cultura si mai ales fata de breasla jurnalistica chiar. Ca pedagog, ne-a oferit noua, studentilor, sprijinul necesar in orientarea catre o ramura sau alta a presei, ne-a oferit pareri pertinente, ne-a oferit exemple de asa da sau asa nu, dar mai cu seama ne-a transmis cunostintele lui nu doar pe cele avizate domeniului de activitate, ci si experiente din viata reala", a spus Loredana Larissa Sofron, pentru DC News.
"Sunt pur si simplu socata. A fost un om extraordinar care a vazut in mine un urias potential de a deveni un bun scriitor. Si nu s-a inselat. In luna iunie, imediat dupa dizertatie, l-am intalnit in apropierea facultatii si si-a amintit de mine. Mi-a spus inca o data sa continui sa scriu. Insa imi pare rau ca nu am putut sa ii spun ca i-am ascultat sfatul si am reusit. Fiecare curs era o pledoarie despre viata... era imposibil sa nu razi, sa plangi sau sa te uimeasca abordarea dansului. Dumnezeu sa-l odihneasca!", ne-a spus si Ioana Tanase.
"Inca mai pot simti atmosfera serilor de iarna cand ne intalneam la Universitate. Din piata rasunau in surdina colinde. Mereu bland, mereu cald, mereu rabdator - Sorin Preda ne-a invatat sa scriem cu gust, culoare si parfum despre orice lucru din univers, mai putin despre moartea sa. Imi pare nespus de rau", a fost mesajul transmis de Andreia Ginju.
"Inainte sa merg la facultate, i-am citit toate cartile despre jurnalism. Scrisese cu pasiune. Cartile sale au reprezentat un punct de reper pentru mine. Mai tarziu, la master, l-am intalnit ca profesor si de-atunci am stabilit o relatie de respect si incredere. A avut curajul sa-mi ofere o rubrica la "Jurnalul Bucurestiului", unde m-a incurajat sa scriu despre tot ce imi place si despre tot nu-mi convine. Sunt foarte trist. Sper ca de undeva de sus ne va indruma in continuare sa scriem...", ne-a spus si Andrei Savulescu.
"Inevitabil, viata are grija din cand in cand sa-ti zguduie sentimentele si sa-ti macine amintirile. Cu siguranta, nicio lacrima si niciun cuvant nu pot sa acopere in acest moment, sentimentul de regret si de mare tristete al tuturor oamenilor care au avut ocazia sa-l cunoasca pe Domn' PROFESOR. Un om care intotdeauna a stiut sa motiveze si sa incurajeze tinerii. Calmul, inteligenta si mai ales dragostea lui fata de oameni vor ramane un reper in jurul caruia vom cladi respectul si toata recunostinta pe care le merita. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", a spus si Ernu Zinovie pentru DC News.
Studentii isi amintesc ca mereu ii incuraja sa scrie despre lucruri frumoase. Si pentru a le arata ca are incredere in ei, Sorin Preda le publica articolele in "Jurnalul Bucurestiului".