Mariustuca.ro / Google impreuna cu FDA s-au asociat pentru a identifica efectele nedorite ale medicamentelor (Autoare: Magda Marincovici)
Food and Drug Administration din SUA impreuna cu Google au semnat un parteneriat cu scopul de a stabili o legatura intre cautarea pe internet a unui medicament si potentialele lui efecte nefaste asupra sanatatii, anunta Atlantico.fr. FDA, agentie americana a produselor alimentare si medicamentelor, este in prezent in tratative cu motorul de cautare Google in vederea identificarii efectelor nedorite ale unor medicamente asupra sanatatii celor ce le folosesc.
FDA, creata in 1906 de presedintele american Theordore Roosevelt, are misiunea de autoriza sau a interzice comercializarea medicamentelor in SUA. In cadrul unei conferinte de presa, din 9 iunie 2015, Chris Kelly, purtatorul de cuvant al FDA, a anuntat public crearea unui partenerait strategic cu motorul de cautare american Google, lider mondial.
FDA doreste, astfel, sa actioneze in colaborare cu o firma californiana pentru analizarea datelor de cautare ale utilizatorilor Google pentru a afla si a intelege efectele nedorite ale unor medicamente. Astfel, cercetatorul Eric Horvitz de la Microsofta a demonstrat, in 2013, ca exista o legatura intre cererea pe Google a medicamentului contra colesterolului Pravachol si antidepresivul Paroxetine.
Cei care folosesc motorul de cautare pentru medicamentul anti-colesterol au suferit de hiperglicemei (nivel ridicat al zaharului in sange) in cursul urmatoarelor 12 luni si au cautat pe Google un anti-depresie cu scopul de a limita efectele negative ale medicamentului anti-colesterol.
Evgeniy Gabrilovich, cercetator la Google, specializat in extragerea datelor de pe web, apreciaza acest parteneriat cu FDA cu scopul de a lupta contra fenomenului de masa al medicamentelor nedorite. Anual, sunt peste un milion de rapoarte ce au ca subiect reactiile nedorite ale medicamentelor.