Jurnalul National : Protest fata de derapajul presedintelui Romaniei. Declaratiile rasiste ale lui Basescu aduc romii la Cotroceni

Protest fata de derapajul romofob, sexist si nationalist de extrema dreapta al presedintelui Romaniei

"Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma." Aceasta este recenta declaratie a presedintelui Traian Basescu care a starnit nemultumirea ONG-istilor romi. Cu aceasta declaratie, Basescu lasa sa se inteleaga ca in cativa ani Romania va fi luata cu asalt de romi, fiind consecinta faptului ca femeile rome fac parte dintr-o clasa de jos, neputand ocupa functii de conducere, asa cum fac femeile de clasa superioara. Mai mult, acesta considera nasterea unui copil ca fiind un "act patriotic". "Nu as vrea sa va intreb cate dintre dumneavoastra aveti copii. Dar ma uit cat am muncit cu fetele mele, maritate-nemaritate: 'Faceti, fetelor, un copil, ca pana la urma este un act patriotic'", a declarat Traian Basescu. Basescu a declarat ca, in actualul ritm de scadere demografica, Romania va ajunge sa aiba numai 15 milioane de locuitori in 2030, adica "o pierdere uriasa", ceea ce va aduce si "o schimbare consistenta a structurii populatiei pentru ca avem minoritatea roma, care este extrem de productiva".
Declaratia presedintelui a starnit o furtuna de reactii. "Atragem atentia presedintelui Traian Basescu ca declaratiile sale sunt romofobe, sexiste si nationaliste. Se pare ca Basescu a dezvoltat o fobie atunci cand vine vorba de femeia roma deoarece a folosit acest termen de mai multe ori in discursurile sale. Este foarte ingrijorator faptul ca in 2013 asistam la al treilea caz public in care reproducerea in randul femeilor rome si natalitatea in randul acestora este adusa in discutii", ne-a declarat Carmen Gheorghe, presedintele Asociatiei pentru Promovarea Femeilor Rome. Aceasta a spus ca in ianuarie 2013 a fost in atentia publicului acordarea unei sume de 300 de lei pentru sterilizarea femeilor rome, in luna februarie a aparut cazul Rares Buglea care propunea acelasi lucru, iar acum Basescu este speriat de cresterea in randul natalitatii femeilor rome. Derapajul rasist al presedintelui Romaniei va face inconjurul lumii. Declaratii similare atrag plasarea in zona extremismului de dreapta si, practic, izolarea celui care le face. In SUA a aduce in discutie natalitatea populatiei afro-americane sau hispanice in opozitie cu cea a polulatiei saxone este practic un delict. Niciun lider in Uniunea Europeana nu a facut asemenea consideratii rasiste, Traian Basescu insinuand un conflict interetnic si o politica asumata la nivel de stat pentru blocarea natalitatii romilor.

Flashmob la Controceni

Pentru a-si arata nemultumirea, femeile rome, si nu numai, vor organiza astazi la ora 10:30 la Cotroceni un Flashmob. "Sunt convins ca acelasi Dumnezeu invocat de Traian Basescu nu il ajuta prea mult la discursuri clare, eficiente si care sa fie croite pentru toata populatia pe care o reprezinta. Cu toata indulgenta, constat ca acest om nu reuseste sa-si depaseasca conditia de misogin, de xenofob si, peste asta, mai exprima si opinii viciate de diferentele de clasa", ne-a declarat Ciprian Necula, activist pentru drepturile omului. Necula ne-a mai declarat ca "Presedintele nu ar trebui sa generalizeze deoarece corpul femeilor din Romania nu este proprietatea statului, iar nasterea unui copil nu este un act de patriotism, ci o responsabilitate individuala. In plus, romii din Romania sunt cetateni romani pe care Basescu ii reprezinta in mod egal, neavand dreptul constitutional sa vorbeasca despre etniile cetatenilor romani. Afirmatiile domnului presedinte pot intra cu usurinta in prevederile art. 19 din Legea 48/2002 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Mai mult, presedintele a comis un act de discriminare pe criteriu de clasa deoarece a lasat sa se inteleaga ca femeile manageri - adica cele din clasa buna, care nu sunt rome ¬ nu nasc atat de multi copii asa cum fac cele din clasa de jos (rome sau nu)". Mai mult, Necula a spus ca, potrivit lui Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, rata fertilitatii la o femeie de etnie roma (numarul mediu de copii nascuti) este de 3,1 copii.

Basescu are antecedente

Declaratia despre femeia roma de acum doua zile nu este prima iesire de acest gen a lui Traian Basescu. Presedintele a folosit termenul de "tiganca imputita" in 2007 atunci cand i s-a adresat reporterului Antenei 1, Andreea Pana. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a considerat ca pentru expresia "tiganca imputita" presedintele merita doar un avertisment, desi expresia a fost calificata de catre CNCD ca fiind discriminare rasiala.
Declaratia recenta a lui Basescu este in contradictie totala cu ceea ce ne spunea acum trei ani, cand anunta taierea indemnizatiei pentru cresterea copilului si reducerea concediului maternal. Basescu spunea atunci ca "Romania a devenit o tara de mamicute si bebelusi".
"In orice caz, in ultima vreme am observat ca Romania nu mai are femei, are mamici. Si nu mai are copii, are bebelusi. Toata tara asta a devenit o tara de mamicute si bebelusi", declara Traian Basescu, intr-un interviu acordat televiziunii publice in urma cu trei ani.

Chereches ingradise romii cu gard de beton

Declaratiile Presedintelui Basescu sunt cu atat mai rau privite cu cat Romania este foarte prost vazuta de restul statelor din Uniunea Europeana. Sunt cunoscute cazurile de discriminare din Italia, Spania, Franta etc. vizavi de romii din Romania. Si Romania are o problema cu felul in care autoritatile locale inteleg sa trateze cu minoritatea roma. Unele autoritati locale, de exemplu primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, care s-a remarcat prin mutarea romilor intr-o anumita zona a localitatii si ingradirea acesteia cu gard de beton. Este acelasi Catalin Ghereches la care a fost in vizita de calda curtoazie Elena Udrea. Intamplator sau nu, in aceeasi zi in care se comenta prezenta Elenei la Chereches, Traian Basescu o recomanda pe Udrea pentru presedintia Romaniei. Faptele incep sa prinda, astfel, contur limpede. O "axa" Basescu ¬ Udrea ¬ Chereches, de extrema dreapta, de care sa se roteasca campania electorala a Miscarii Populare.
"In principiu, exista posibilitatea legala de autosesizare a Consiliului, insa in cazul declaratiei recente a presedintelui Traian Basescu in legatura cu femeia roma nu ne vom autosesiza. Nu exista nici o plangere depusa, nu exista autosesizare in acest caz", ne-a declarat Asztalos Csaba Ferenc, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.